Μια Ελληνίδα ενημερώνει τους Γερμανούς! Η 35χρονη δημοσιογράφος, Λίντα Ζερβάκη, ετοιμάζεται να παρουσιάσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 8 της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης. Και μπορεί οι Γερμανοί να… μισούν τους συμπατριώτες της (σ.σ: τους Έλληνες), όμως, για εκείνη έχουν διαφορετική άποψη… Άλλωστε, τα δίνει όλα μέσω της σκληρής δουλειάς της στην ενημέρωση.

Η Λίντα Ζερβάκη, που δεν κατάγεται από την Κρήτη, όπως έχει αναπαραχθεί στο διαδίκτυο, αλλά από τις Σέρρες και τα Τρίκαλα, τον περασμένο Απρίλιο άρχισε από το δελτίο «Tagesthemen», που θεωρείται σκαλοπάτι για το «Tagesschau», το πιο παλιό και πλέον αναγνωρισμένο δελτίο ειδήσεων της Γερμανίας.

Η δημοσιογράφος μιλά στο newsbeast.gr για τα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία, τη δημοσιογραφική της πορεία και την αγάπη της για την Ελλάδα. Αναφέρεται ακόμη στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τη στάση που έπρεπε πολλές φορές να κρατήσει όταν τα θέματά της σχετίζονταν με τη χώρα μας.

Τα παιδικά της χρόνια

Οι γονείς της είχαν μεταναστεύσει τη δεκαετία του ΄60 από την Ελλάδα στη Γερμανία. Έτσι, εκείνη μεγάλωσε στο Αμβούργο. «Πέρασα πολύ καλά με τα αδέρφια μου. Είχαμε μια Γερμανίδα που μας πρόσεχε όταν δούλευαν οι γονείς μας. Το καλοκαίρι πηγαίναμε σε μια πόλη που λέγεται Κουξχαφεν.

Βρίσκεται στην εκβολή του ποταμού Ελβας στη Βόρεια Θάλασσα. Εκεί το νερό φεύγει και μετά από επτά ώρες έρχεται ξανά. Μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση αυτό το φαινόμενο. Το χειμώνα θυμάμαι πως βγαίναμε με το έλκηθρο. Ακόμη και σήμερα είμαστε όλοι αγαπημένοι και περνάμε χρόνο μαζί», αναφέρει η Λίντα Ζερβάκη στο newsbeast.gr.

Τον ελεύθερο χρόνο της εργαζόταν στο περίπτερο των γονιών της. Και λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετώπισε η οικογένειά της, εργάστηκε σκληρά τόσο στο σχολείο όσο και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της εκπαίδευσης.

Μόλις τελείωσε το Λύκειο, εργάστηκε ως κειμενογράφος για μια διαφημιστική εταιρεία. Ακολούθησε η δημοσιογραφική της εκπαίδευση στο ραδιόφωνο και οι πρώτες της εμφανίσεις στο βραδινό και το πρωινό πρόγραμμα του πρώτου καναλιού της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD. Και η δημοσιογραφία ήταν αυτή που την κέρδισε.

«Οι Γερμανοί δεν είναι αυστηροί μαζί μου»

Μπορεί η δημοσιογράφος Λίντα Ζερβάκη να έχει δύο υπηκοότητες: την ελληνική και τη γερμανική όμως οι γείτονες δεν είναι καθόλου αυστηροί μαζί της, όπως παραδέχεται. «Όχι, δεν είναι καθόλου. Μήπως επειδή γεννήθηκα στη Γερμανία; Μερικές φορές ούτε τους φαίνεται ότι είμαι ξένη», λέει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Δεν μπορώ να απαντήσω στο αν νιώθω περισσότερο Ελληνίδα ή Γερμανίδα. Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Νιώθω πιο πολύ σαν Ευρωπαία», τονίζει.

Πάντως, στη δουλειά της ξεχωρίζει. «Είμαι υπερήφανη γι’ αυτό το πράγμα γιατί δεν έχει πολλές Ελληνίδες σ’ αυτές τις δουλειές. Και άμα το σκέφτομαι και καλά, έχει και κάτι το αστείο», συμπληρώνει.

«Υπομονή και κουράγιο Έλληνες»

Βίωσε την κρίση από πρώτο χέρι και γι’ αυτό δούλευε στο περίπτερο των γονιών της κάθε φορά που χρειαζόταν. Αυτός είναι και ο λόγος που στέλνει το δικό της μήνυμα στους Έλληνες: «Υπομονή και κουράγιο! Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας», αναφέρει «Όλοι, φτωχοί και πλούσιοι πρέπει να βγουν από την κρίση».

Αν και οι Γερμανοί δημοσιογράφοι επικρίνουν σε πολλά δημοσιεύματά τους, τους Έλληνες, εκείνη κρατά ουδέτερη στάση. «Δεν έχω το δικαίωμα να κάνω κριτική για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, γιατί δεν έζησα στην Ελλάδα μέχρι τώρα. Όταν υπήρχε παραδείγματος χάρη στα δελτία ειδήσεων, το θέμα για τις συντάξεις που πλήρωνε το κράτος σε πεθαμένους, ήταν απίστευτο αυτό που συνέβαινε. Δεν είναι και λογικό αυτό, ξέρετε», λέει. Για να συμπληρώσει: «Ύστερα είναι και για μένα δύσκολα να καταλάβω γιατί οι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να μαζέψουν φόρους. Και ο νεποτισμός είναι κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου».

«Ονειρεύομαι και τις δύο χώρες»

Η δημοσιογράφος αυτή τη στιγμή κάνει καριέρα στη Γερμανία και πολλοί θα έλεγαν με σιγουριά ότι δεν θα ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα της κρίσης. Όμως, εκείνη έχει μια άλλη άποψη. «Το όνειρό μου είναι να μπορούσα να μείνω και στις δύο χώρες. Αλλά πρέπει να περάσει καιρός για να γίνει αληθινό».

Ωστόσο, η Λίντα Ζερβάκη επισκέπτεται τη χώρα μας. «Προσπαθώ να έρχομαι στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια. Όταν λείπω περισσότερο, αρχίζω να ανησυχώ. Θέλω να ακούω και να μιλάω ελληνικά», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Μου αρέσουν μακρινά ταξίδια. Η γη μας έχει τόσο ωραία μέρη. Θέλω να τα δω όλα. Θυμάμαι επίσης τα ωραία νησιά της Ελλάδας και κάποια από αυτά δεν έχω δει ακόμη… Ξέρετε, θα πρέπει να γίνω 120 χρόνων για να τα δω όλα», αστειεύεται.

Και ξεκαθαρίζει: «Η Κρήτη μου αρέσει πάρα πολύ, όπως και οι άνθρωποί της. Όμως, εγώ δεν έχω καταγωγή από την Κρήτη. Είμαι από τις Σέρρες και τα Τρίκαλα», συμπληρώνει. Και κλείνει το τηλέφωνο γιατί η δουλειά της στη Γερμανία την περιμένει…