Τριακόσιες ογδόντα τέσσερις ιστορίες διαφθοράς, 444.610 ευρώ σε φακελάκια. Με τη διαφθορά στις υπηρεσίες να κυριαρχεί, το κίνημα «Έδωσα Φακελάκι», δημιουργήθηκε για να… τιθασεύσει το φαινόμενο.

Στην ιστοσελίδα www.edosafakelaki.org, παρουσιάζονται καταγγελίες πολιτών που αναγκάστηκαν να χρηματίσουν για να εξυπηρετηθούν. Στη σελίδα συνέχεια προστίθενται και νέες καταγγελίες γι’ αυτό οι αριθμοί αυξάνονται διαρκώς.

Καταγγέλλοντας τα περιστατικά ανώνυμα, οι πολίτες γνωστοποιούν τη φύση, τον αριθμό, τον τρόπο, το χώρο, τη συχνότητα και τις αξίες των πράξεων διαφθοράς.

«Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας ανώνυμα αν δωροδοκήσατε ή αντισταθήκατε ή ακόμα κι αν δωροδοκηθήκατε. Αυτός ο διάλογος θα μας επιτρέψει να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, θα εμφυσήσει εμπιστοσύνη στο να καταλάβουμε πώς να χειριστούμε μία κατάσταση που μας κάνει να νιώθουμε αδύνατους και ακόμα θα προσεγγίσει τη λογική εκείνων που συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή ως παραλήπτες» αναφέρει η ιδρύτρια και πρόεδρος του «Έδωσα Φακελάκι», Χριστίνα Τρεμόντι.

Περιπτώσεις χρηματισμών

«Καθηγητής στο Αττικό για τη γέννα του παιδιού μου ήθελε (ταρίφα) 1.500 ευρώ γι’ αυτόν και 250 για τον αναισθησιολόγο. Του έδωσα τα 1.250. Όταν πήγαινα στο ιατρείο του βέβαια πλήρωνα και 160 ευρώ την επίσκεψη, εννοείται χωρίς απόδειξη.

«Για επείγον πρόβλημα γυναικολογικού χαρακτήρα έγινε εκτάκτως εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενώ έπρεπε να έχει γίνει χειρουργική επέμβαση μέσα στην ίδια ημέρα το ιατρικό προσωπικό καθυστερούσε εσκεμμένα την εγχείρηση η οποία και έγινε με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών μετά την καταβολή σε φακελάκι του ποσού των 400 ευρώ και με αποτέλεσμα την αφαίρεση ωοθήκης και σάλπιγγας πράγμα το οποίο δεν θα γινόταν εάν η εγχείρηση είχε γίνει εάν όχι την ίδια ημέρα εισαγωγής έστω μέσα στο πρώτο 24ωρο. Υ.Γ. Το ποσό για το φακελάκι βγήκε με δανεικά 50 και 100 ευρώ διότι εκείνο το διάστημα δούλευε μόνο ο ένας από τους δύο στο ζευγάρι με δύο παιδάκια», αναφέρει μία ακόμη καταγγελία με τον ασθενή να κινδυνεύει να πεθάνει.

«Έπρεπε να πάρω δεύτερη γνώμη για ένα γυναικολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζα. Με συμβούλευσαν όλοι να επισκεφτώ ένα δημόσιο νοσοκομείο εξειδικευμένο στα γυναικολογικά. Το επισκέφτηκα για να κλείσω ραντεβού κ με ενημέρωσαν ότι η επόμενη διαθέσιμη ημερομηνία ήταν σε 6 μήνες! Εξήγησα ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και η εξέταση πρέπει να γίνει άμεσα. Τότε με πήγαν στο διευθυντή του γυναικολογικού και μου ζήτησε 700€ και μου έκλεισε ραντεβού την επόμενη ημέρα», περιγράφουν ένα ακόμη περιστατικό.

Στην ιστοσελίδα αναφέρονται δεκάδες περιστατικά με τα περισσότερα να έχουν να κάνουν με θέματα υγείας. Τα περισσότερα έχουν γίνει στην Αθήνα χωρίς να εξαιρείται η επαρχία. Το θέμα όμως είναι πιο σημαντικό: Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Έλληνες αν δεν… λαδωθούν, δεν κάνουν… δουλειά… Οπότε, πρέπει, όταν σας ζητούν φακελάκια, καταγγείλτε τους…