Ζορμπά: Η Ακρόπολη συμβολίζει το κλασικό και τη δημοκρατία

Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στον αρχαιολογικό χώρο


ΕΛΛΑΔΑ
18:42
12/11/2018
Ζορμπά: Η Ακρόπολη συμβολίζει το κλασικό και τη δημοκρατία
2
loading

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι επίσκεψη εργασίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Η κ. Ζορμπά συνοδευόταν από τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και από διακεκριμένους επιστήμονες της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ), με πρωτοστατούντα τον πρόεδρο του ΔΣ, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ, Μανώλη Κορρέ, καθώς και τη Φανή Μαλλούχου-Tufano, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου και την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) Βασιλική Ελευθερίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η σημερινή μου είναι μια επίσκεψη εργασίας και ιδιαίτερης εκτίμησης στην ομάδα που συνεχίζει το έργο αλλά και σε όσους εργάστηκαν εδώ με αφοσίωση τα προηγούμενα χρόνια», είπε η Μυρσίνη Ζορμπά και σημείωσε: «Τα έργα στην Ακρόπολη είναι πρωτίστως το χρέος μας στο μνημείο, το οποίο πρέπει να παραμένει σταθερά ανοιχτό και προσβάσιμο στα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται εδώ απ' όλο τον κόσμο. Φέτος, το 2018, είχαμε 2.862.434 επισκέπτες, στους οποίους, αν προσθέσουμε τους επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης που ήταν 1.634.057, φτάνουμε σε έναν αριθμό περίπου 4,5 εκατ. επισκεπτών. Τα έσοδα ειδικότερα στον Βράχο της Ακρόπολης έφτασαν στα 40.479.085 ευρώ».

Στη συνέχεια, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε: «Τα έργα πάνω στην Ακρόπολη έχουν μεγάλη σημασία, και αυτό μας έφερε σήμερα εδώ. Δεν περιορίζονται στην αποκατάσταση της αναπόφευκτης φθοράς που προκαλεί ο χρόνος στα μνημεία. Η αποκατάσταση έχει πίσω της μια φιλοσοφία, ένα όραμα και αυτό μας εξηγούν οι διαπρεπείς αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει το έργο, συνομιλώντας, με τις γνώσεις και τη σοφία του σήμερα, ως τεχνίτες με τεχνίτες, με εκείνους που τα δημιούργησαν στην εποχή της αθηναϊκής δημοκρατίας».

«Η Ακρόπολη συμβολίζει δύο έννοιες: το κλασικό και τη δημοκρατία», υπογράμμισε η κ. Ζορμπά, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, το οποίο αποκτά καινούργιο νόημα, όπως απέκτησε καινούργιο νόημα μέσα από τη ματιά του Ρενάν, του Φρόιντ, του Μαλρό και του Σεφέρη».

«Αποκτά καινούργιο νόημα σε κάθε εποχή, στα μάτια κάθε επισκέπτη που έρχεται από τα πέρατα του κόσμου. Ως πυξίδα για τη χάραξη μιας αρχαιολογικής και αρχαιογνωστικής εποχής, μας ενδιαφέρει το μέλλον του κλασικού. Κάθε εποχή αναμετριέται με τον κλασικό πολιτισμό για να προσδιορίσει την ταυτότητά της, για να αυτοπροσδιοριστεί, να δώσει μορφή στο μέλλον της», συνέχισε η υπουργός, συμπληρώνοντας:

«Οι αρχαιότητες δεν είναι τα "ωραία ερείπια" των ρομαντικών ποιητών. Χρειάζεται να τις αντιλαμβανόμαστε μέσα από τη σχέση τους με τη φιλοσοφία, την τραγωδία και την επινόηση της πολιτικής από τους αρχαίους που πήρε τη μορφή της δημοκρατίας. Πρέπει επομένως στα εκατομμύρια των επισκεπτών, αλλά και σε εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας, να δώσουμε μια όσο το δυνατό ολοκληρωμένη προσέγγιση της αρχαιότητας που μπορεί να τους μιλήσει και να τους οδηγήσει στην έννοια της παιδείας των πολιτών. Το έργο που συντελείται εδώ δεν είναι απλώς τεχνικό, αφορά και τον εκπαιδευτικό ρόλο της γόνιμης επαφής με τον αρχαίο πολιτισμό».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ερώτηση…

    προς την εκσυγχρονίστρια ευρωβουλευτή του σημιτοπασοκ
    Ποιός πούλησε τά έσοδα από την ακρόπολη για πόσα χρόνια και σε ποιόν;

  2. avatar KimRom

    Ζορμπά πόσα λες να πιάνει; πότε θα βγει στο σφυρί;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει