Από την χρήση 2013 θα ισχύουν οι προωθούμενες αλλαγές στη φορολογία οι οποίες φέρνουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης πλήθους επαγγελματιών, αλλά και σημαντικές επιβαρύνσεις σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες «φούσκωναν» μέχρι σήμερα τις δαπάνες τους για να έχουν μεγαλύτερες αποσβέσεις.

Με τις προωθούμενες αλλαγές:

-Καταργούνται τα καθεστώτα των τεκμαρτών και αυτοτελών φορολογιών και όλες οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία και στοιχεία τους.

-Αλλάζει σημαντικά το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις ατομικές επιχειρήσεις καθώς θα φορολογούνται όχι με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα αλλά με βάση το σύστημα που ισχύει σήμερα για τις Ανώνυμες Επιχειρήσεις και τις ΕΠΕ.

-Για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και προβλέπεται ενιαίος φόρος (30% περίπου) στο εισόδημα από το πρώτο ευρώ καθώς. Μόνο από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου ο προσθετός φόρος θα είναι 1.500 ευρώ.

-Μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ). Ο στόχος είναι η επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 30%.

-Παράλληλα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει στην αναγνώριση μόνο των δαπανών που συνδέονται με την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης. Έτσι, θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα καθώς θα περιοριστούν οι δαπάνες των επιχειρήσεων που θα αναγνωρίζονται.

-Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα φορολογούνται με νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα έχει λιγότερα φορολογικά κλιμάκια με αναπροσαρμογή των συντελεστών. Διατηρείται το αφορολόγητο, ενώ θα μειωθεί και ο ανώτατος συντελεστής που είναι σήμερα 45% και αφορά το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να εναρμονιστεί η φορολογία των φυσικών προσώπων με των επιχειρήσεων.

-Αλλαγές θα επέλθουν και στους μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών για εργασία με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς όσοι έχουν μικρότερο εισόδημα από την μισθωτή εργασία και μεγαλύτερο από το μπλοκάκι θα πάψουν φορολογούνται με την κλίμακα των φυσικών προσώπων και θα φορολογούνται σαν επαγγελματίες, με παρακράτηση φόρου 30%.