Οι οδηγίες και η αίτηση για τα αναδρομικά και τα δώρα στις συντάξεις

Δείτε βήμα - βήμα τη διαδικασία


ΕΛΛΑΔΑ
7:40
05/11/2018
Οι οδηγίες και η αίτηση για τα αναδρομικά και τα δώρα στις συντάξεις
16
loading

Μπροστά σε ένα μεγάλο κύμα υποβολής αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο για την επιστροφή των δώρων και των παρακρατήσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές παρατηρείται από τους συνταξιούχους.

Πλέον τα δεδομένα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων άλλαξαν, καθώς με δικαστική απόφαση δικαιώθηκαν δύο συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν προσφύγει ζητώντας να τους επιστραφούν ποσά από τις συντάξεις τους που είχαν περικοπεί.

Την απόφαση, έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Οι δύο συνταξιούχοι όχι μόνο δικαιώθηκαν, αλλά έχουν ήδη λάβει τα ποσά που τους επιδικάστηκαν. Η πληρωμή τους από τον ΕΦΚΑ έγινε στις 29 Οκτωβρίου.

«Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει σαφώς τοποθετηθεί» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως επισημαίνει, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση-πιλότο του 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.

«Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

«Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» αποσαφηνίζει το υπουργείο Εργασίας.

Η αίτηση για αναδρομικά και δώρα

Σε λειτουργία έθεσε προ ημερών  η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) την on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης που αφορά μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί σε κύριες ή επικουρικές συντάξεις (αναδρομικά).

Η αίτηση απευθύνεται στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή στους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή συσσώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

H εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ στις «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους».

Στην επιλογή αυτή υπάρχει η αίτηση για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.

Μόλις επιλέξουν αυτό το πεδίο οι συνταξιούχοι μεταφέρονται στην εφαρμογή του TAXISnet και θα πρέπει να γράψουν τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τη φορολογική τους δήλωση , καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Αμέσως μετά ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).

Στην ηλεκτρονική αίτηση υπάρχει προσυμπληρωμένο κείμενο (σημείο Α) που λέει «Παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω».

Στο αμέσως επόμενο πεδίο οι συνταξιούχοι θα επιλέξουν την περιφερειακή υπηρεσία του ΕΦΚΑ από την οποία συνταξιοδοτούνται. Όσοι έχουν σύνταξη ΙΚΑ θα επιλέξουν το υποκατάστημα Μισθωτών της περιοχής ή της πόλης που διαμένουν και από το οποίο λαμβάνουν τη σύνταξη (π.χ.. Β’ Υποκατάστημα Μισθωτών Κορινθίας με έδρα την Κόρινθο, ή Ε’ τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Ανατολικής Αττικής κ.λπ.).

Το ίδιο θα πράξουν όσοι είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των τραπεζών και του ΝΑΤ.

Όσοι είναι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ, του Ταμείου Νομικών και του ΟΓΑ θα επιλέξουν στην ενότητα των «Μη Μισθωτών» το υποκατάστημα της περιοχής ή της πόλης που διαμένουν και παίρνουν τη σύνταξη.

Οσοι παίρνουν και επικουρική, συμπληρώνουν το πεδίο (Α2) που αφορά την αίτηση για το ΕΤΕΑΕΠ, επιλέγοντας το Ταμείο από το οποίο παίρνουν σύνταξη.

Στο τέλος της αίτησης, στο πεδίο Β, μπορούν να προσθέσουν το δικό τους κείμενο, για ανάλυση των περικοπών από το 2013 ως το 2018, αναδρομική επιστροφή των μειώσεων από το 2013 και μετά, ή από την ημερομηνία που έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικές τις μειώσεις (10/6/2015) και ότι διατηρούν κάθε επιφύλαξη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους.

Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης

Για την είσοδό σας, θα μεταφερθείτε αυτόματα στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ, για να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε για το TAXISNET.

Στην συνέχεια, θα μεταφερθείτε και πάλι στην εφαρμογή, όπου θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας. Εφόσον αυτοί ανταποκρίνονται σε ασφαλισμένο του ΕΦΚΑ, η είσοδος επιτρέπεται.

Τα βασικά στοιχεία σας έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα και αντλούνται από το Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση που ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου) σας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου και email) έχουν μεταβληθεί, μπορείτε να τα αλλάξετε και να υποβάλετε την αίτηση με τα στοιχεία που επιθυμείτε.

Για την υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να συμπληρώσετε την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, στην οποία απευθύνετε την αίτησή σας, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου σας σε αυτήν.

Η εφαρμογή έχει ήδη αναγνωρίσει τους αριθμούς μητρώου σας στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και βρίσκονται σε λίστα επιλογής που συνοδεύει την λίστα επιλογής με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.

Εάν θέλετε να απευθύνετε την αίτησή σας σε περισσότερες υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κατάλληλα ζεύγη Περιφερειακής Υπηρεσίας και Αριθμού Μητρώου από τις λίστες επιλογής.

Εάν για κάποιο λόγο, δεν βρείτε τον αριθμό μητρώου σας στη λίστα, μπορείτε να τον πληκτρολογήσετε στο πεδίο που βρίσκεται δεξιά της.

Για την υποβολή αίτησης προς το ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να επιλέξετε τους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης, στους οποίους απευθύνετε την αίτησή σας, από λίστα επιλογής τιμών.

Η αίτηση διαθέτει επίσης πεδίο ελεύθερου κειμένου, για ό,τι άλλο επιθυμείτε να συμπληρώσετε στην αίτησή σας.

Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί Αποστολή αίτησης. Εφόσον όλα τα απαιτούμενα πεδία έχουν συμπληρωθεί ορθά, η αίτησή σας υποβάλλεται οριστικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Πρέπει να κάνουμε και αγωγή μετά την αιτηση;Γιατί κάτι τέτοιο άκουσα.

  Πρέπει να πάμε και σε δικηγόρο να κάνουμε αγωγή μετά την αιτηση;Γιατί κάτι τέτοιο άκουσα.

 2. avatar ΔΆΦΝΗ77

  Γεια σας! Εγώ και τα δύο ανήλικα παιδιά μου παίρνουμε σύνταξη λόγου θανάτου του συζύγου μου. Τα παιδιά κάνουν κανονικά φορολογική δήλωση. Πρέπει να κάνω αίτηση και για λογαριασμό των παιδιών μου?

 3. avatar ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΕΛΙΜΑ

  Για ζευγάρι ηλικιωμένων που κάνουν μαζί φορολογική δήλωση και η σύζυγος δεν έχει δικούς της κωδικούς taxisnet πως θα γίνει η αίτηση;

 4. avatar Έχετε παραλείψει το επικουρικό προσωπικό Υ εταιρειών πετρελαιοειδων

  Που είναι το επικουρικό εταιρειών πετρελαίου

  1. avatar Μα αφου το ειπαν

   Οτι εσεις ειστε οι μονοι που δεν θα παρετε τιποτα .
   Γιατι κλεβετε στη μανικα τον κοσμακη και πλουτιζετε ασυστολα .
   Με το συμπαθειο .

 5. avatar Μαρια δικαιουμαι επιστροφη δωρου αν η συνταξη ου ει ειαι 640 ευρω

  Δικαιουμαι επιστροφη δωρου ανη συνταξη μου ειναι 466 ευρω;

  1. avatar JOHN11

   ΑΝ ΠΕΡΝΑΤΕ ΔΩΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ

 6. avatar Αλεξανδρουπολη

  από που πα'ιρνουμε το έντυπο της αίτησης;

  1. avatar JOHN11

   ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

 7. avatar Ροδο

  Αμα τα δουμε ...γραψτε μου!

 8. avatar weuiwewe

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΕΔΩ ΧΡΟΝΙΑ ,ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. avatar Συνταξιούχος

  Κατέθεσα ηλεκτρονικά αίτησγ αλλά δεν μου εβγαλε καποιο αποδεικτικό υποβολής για να έχω και σε επανάληχη δεν μου αναφέρει ότι έχω καταθέσει ήδη

  1. avatar Λευτέρης1983

   Έκανα σήμερα την αίτηση και υπήρχε η δυνατότητα εκτύπωσης. Επίσης στο έγγραφο που πήρα για εκτύπωση αναφέρει και αριθμό αίτησης, αφού σε αφήνει να ξανακάνεις την αίτηση προσπάθησε να το βρεις.

 10. avatar SUMELA

  ΑΝ ΔΩΣΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΔΟΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΣΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ.
  ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΤΑ ΠΟΣΑ ΠΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ - ΔΗΛΑΔΗ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.
  ΑΛΛΑ ......

 11. avatar Aηδιαστικό κράτος

  Δηλαδή αυτοί που δεν θα υποβάλλουν αίτηση σημαίνει
  οτι κάνουν οιονεί αρνητική δήλωση και δεν θέλουν τις νόμιμες επιστροφές
  που δικαιούνται? Δεν ντρεπόσαστε λιγάκι σαν κυβερνήσεις που παιδεύετε
  τον κόσμο για αηδίες ίσα για να τροφοδοτείτε τα τσικιρικιτζίδικα μαγαζάκια
  αεριτζήδων!

  1. avatar Λευτέρης1983

   Και όσοι κάνουν την αίτηση και όσοι δεν την κάνουν τα ίδια αναδρομικά θα πάρουν. Θα στο θέσω και με ένα γνωστό ανέκδοτο.

   Πάει ο Αϊ Βασίλης σε τρία αδέλφια για να τα ρωτήσει τι Χριστουγεννιάτικο δώρο θέλουν. Πάει λοιπόν στον πρώτο και τον ρωτάει τι θέλει και αυτός του απαντάει:
   "Θέλω μια Porsche κάμπριο, διθέσια, τούρμπο με ΑΒS και αερόσακους." -"Ναι παιδί μου..."
   Ο Αϊ Βασίλης το σημειώνει και πάει στο δεύτερο για να του κάνει την ίδια ερώτηση. Ο δεύτερος του λέει:
   - "Εγώ θέλω μια Πόρσε Καρρέρα, κόκκινη με αεροτομή, αερόσακους και ABS.-"Ότι πεις..."
   Ο Αϊ Βασίλης το σημειώνει πάει και στον τρίτο και του κάνει την ίδια ερώτηση.
   Ο τρίτος του λέει: - "Ξέρεις Αϊ Βασίλη, όταν ήμουν μικρός είχα ένα ατύχημα και... έχασα το αριστερό μου α....ι. Θέλω λοιπόν ένα α....ι."
   Τότε βλέπει τον Αϊ Βασίλη να σημειώνει μια Πόρσε. Αμέσως του λέει: - "Μα Δε θέλω Πόρσε, ένα α....ι θέλω!"
   Και ο Αϊ Βασίλης του απαντά: - "Γιατί.....Οι άλλοι τι νομίζεις ότι θα πάρουν;"

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει