Το ενδιαφέρον του αμερικανικού Τύπου μονοπωλεί για ακόμη μία φορά η κατάσταση στην Ελλάδα, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τα όρια της αντοχής των Ελλήνων πολιτών. Εκτενής αναφορά γίνεται, επίσης, στα νέα μέτρα που βρίσκονται στην τελική ευθεία για την οριστικοποίησή τους, αλλά και στο θέμα της επιμήκυνσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», η διαφθορά και η δωροδοκία εξακολουθούν να μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, η οποία φιλοξενεί ρεπορτάζ ανταποκριτή της στο Λεβίδι Αρκαδίας. Επισημαίνεται ότι, ενώ η οικονομική κατάσταση της καθημερινής ζωής των Ελλήνων πολιτών συνεχίζει να φθίνει, η μεγάλη ανησυχία είναι ότι οι Έλληνες ηγέτες δεν κάνουν σχεδόν τίποτε για να αντιμετωπίσουν βαθιά ριζωμένα προβλήματα που αναστέλλουν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ρεπορτάζ, ευρεία είναι η απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών, όπως διαπιστώνεται από τη μαρτυρία ενός παραγωγού σαλιγκαριών στην Αρκαδία, ο οποίος προσπάθησε να ξαναξεκινήσει τη ζωή του πριν από δύο χρόνια, αλλά χρειάστηκαν 18 μήνες για να λάβει τη σχετική άδεια.

Η απογοήτευση ήταν έκδηλη στις απεργίες αυτής της εβδομάδας αλλά και ενόψει της προγραμματισμένης για την 26η Σεπτεμβρίου νέας γενικής απεργίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πλέον ως σημαντικότερη πρόκληση για την κυβέρνησή του, τους ολοένα και πιο ανήσυχους Έλληνες ψηφοφόρους.

Τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, υπογραμμίζει η «Wall Street Journal», ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα ευελπιστεί πως θα ολοκληρώσει έως την ερχόμενη Κυριακή τις λεπτομέρειες του σχεδιαζόμενου πακέτου νέων περικοπών ύψους πολλών δισ. ευρώ. Αναφορά γίνεται και στο ότι για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας ήταν πλεονασματικό τον περασμένο Ιούλιο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN πρόβαλε συνέντευξη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος αναφέρθηκε στις «μεγάλες θυσίες» στις οποίες καλείται να υποβληθεί ο ελληνικός λαός, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι παρά τις περικοπές στους τομείς της υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, όπως τόνισε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος, η Ελλάδα σχεδιάζει την πώληση ακινήτων που στεγάζουν διπλωματικές Αρχές στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος άντλησης 50 δισ. ευρώ, έως το 2020, από την πώληση ακινήτων.

Πρόκειται για ακίνητα ελληνικών διπλωματικών Αρχών στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στο Βελιγράδι, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο κατάλογος των ακινήτων προς πώληση, ο οποίος περιοριζόταν έως σήμερα στο εσωτερικό της χώρας, περιλαμβάνει τώρα και ακίνητα στο εξωτερικό.