Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που πετάνε πάνω από τη θάλασσα

Δείτε εικόνες και βίντεο


ΕΛΛΑΔΑ
13:47
18/10/2018
Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που πετάνε πάνω από τη θάλασσα
7
loading

Εντυπωσιάζουν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που πετάνε πάνω από τη θάλασσα. Ο λόγος για τα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει τέσσερα τέτοια πλοία.

Πρόκειται για το «ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ» (Ρωσική ονομασία της κλάσης ZUBR - Νατοϊκή ονομασία POMORNIK) που είναι σήμερα τα μεγαλύτερα σε μέγεθος αερόστρωμνα αποβατικά σκάφη (Air - Cushion Landing Craft) στον κόσμο και αποτελούν την τέταρτη γενιά αεροστρόμνων σκαφών.

Το ΠΤΜ (Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς) «ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ» είναι το πρώτο που παρελήφθηκε. Είναι Ρωσικής προελεύσεως. Ναυπηγήθηκε το 1993 στο ναυπηγείο της εταιρίας ALMAZ της Αγίας Πετρούπολης και παραδόθηκε στο Ρωσικό Ναυτικό το 1994 με τον αριθμό 717. Το έτος 2000 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής και της Ρωσικής πλευράς σύμφωνα με την οποία θα γινόταν πλήρης επισκευή όλων των συστημάτων του σκάφους.

Από τον Οκτώβριο έως Νοέμβριο του 2000 διεξήχθησαν οι έλεγχοι του σκάφους εν όρμω (harbor trials) και εν πλω (sea trials) στην Αγία Πετρούπολη Ρωσίας. Η επίσημη παραλαβή του πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό και η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2001.

Το ΠΤΜ ΙΘΑΚΗ είναι το δεύτερο που παρελήφθηκε. Είναι Ουκρανικής προελεύσεως και σχεδιάσεως και ναυπηγήθηκε το 1992 στο ναυπηγείο της εταιρίας MORYE στη Θεοδοσία της Ουκρανίας..

Το ΠΤΜ ΖΑΚΥΝΘΟΣ είναι το τρίτο ΠΤΜ που παρελήφθηκε από το ΠΝ. Είναι Ρωσικής προελεύσεως και σχεδιάσεως.

Το ΠΤΜ Κέρκυρα L-182 είναι το τέταρτο Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) που παρελήφθηκε από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η επίσημη παραλαβή του πλοίου και η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας έγινε στις 4 Ιανουαρίου 2005.

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

 • Διαστάσεις: 57,3μ / 25,6μ / 21,9 μ
 • Εκτόπισμα: 555 τ
 • Αιώρηση: 2 Α/Σ ZORYA 10000 HP
 • Πρόωση: 3 Α/Σ ZORYA 10000 HP
 • Ταχύτητα: 60 κόμβοι
 • Πλήρωμα: 33
 • Οπλισμός: 2x ΑΚ 630 εξάκαννα Gatling των 30mm, 2 x MS-227 εκτοξευτές ρουκετών των 22 σωλήνων έκαστος, διαμέτρου 140mm
 • Μεταφορική ικανότητα: Τρία άρματα πενήντα τόνων, ή Δέκα ΤΟΜΠ, ή Οκτώ ΤΟΜΑ, ή Πεντακόσιοι στρατιώτες .Τα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) τύπου ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (Ρωσική ονομασία ZUBR - Νατοϊκή ονομασία POMORNIK) είναι σήμερα τα μεγαλύτερα σε μέγεθος αερόστρωμνα αποβατικά σκάφη (Air - Cushion Landing Craft) στον κόσμο και αποτελούν την τέταρτη γενιά αεροστρόμνων σκαφών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Roco

  Από τα τέσσερα που διαθέτει το πολεμικό ναυτικό μόνο το ένα λειτουργεί. Όταν κάνετε ρεπορτάζ και γράφετε αρθράκι να προσέχετε διότι υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν. Μη γίνεστε γελοίοι

  1. avatar dk.

   Επειδή για τις επισκευές μιλάτε με την Ρωσία. Ενώ το πράγμα θέλει τους Ουκρανούς.

 2. avatar Κωστας πατριωτης

  Χοβερκραφτ, πλοιο ταχειας αποβασεως.

 3. avatar Γγγ

  Σύμφωνα με παλαιότερες ειδήσεις το ενα κάηκε και ένα κανιβαλιστηκε. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι λες και βγήκε από χρονομηχανη.

 4. avatar dk.

  Sorry, μα το άρθρο δεν τα βάζει σωστά. Δεν είναι όλο το πλοίο από την Αγια Πετρούπολη, επειδή το πιο σημαντικό και δύσκολο στην παραγωγή μέρος του, η τουρμπίνα, είναι από την Ουκρανία. Μέχρι και σήμερα η Ρωσία δεν κατάφερε να παράγει τέτοιες τουρμπίνες παρά που όλο και προσπαθεί να το κάνει.

 5. avatar Μίσσα

  ... αρκεί να μην έχει κύμα στο Αιγαίο....

  1. avatar Nikolas_A

   Αντέχει περισσότερο κύμα από τα αρχαία ΑΒΑΚ ("παντόφλες") στα οποία βασίζονται ακόμα κατα κύριο λόγο οι αποβατικές μας ικανότητες...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει