Κάθετα αντίθετος είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας στην πρόταση του προέδρου Πρωτοδικών Αθήνας Γεωργίου Μικρούδη, περί συγχώνευσης των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με την πρόταση ζητείται η κατάργηση των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου και η συγχώνευση των δύο Εφετείων της Πελοποννήσου, Ναυπλίου και Καλαμάτας, σε ένα με έδρα την Τρίπολη, όπως προέβλεπε και ο παλαιός περιφερειακός σχεδιασμός για την Πελοπόννησο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας κάνει λόγο για «αμιγώς οικονομική προσέγγιση της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο πλήρως αναντίστοιχο της ιδιαίτερης φύσης του εν λόγω θεσμού και των ιδιαίτερων αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος και όλοι εμείς οι Δικηγόροι βιώνουμε καθημερινά».

Επισημαίνει πως, η εισχώρηση λογικών, λογιστικού χαρακτήρα, στον χωροταξικό σχεδιασμό της ελληνικής Δικαιοσύνης και η πρόταση του εν λόγω προέδρου Πρωτοδικών, παραβλέπει πλήρως τη σύγχρονη πραγματικότητα, στον χώρο της δικαιοσύνης και τις ανάγκες που διαρκώς σωρεύονται.

Υπογραμμίζει πως μέχρι σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ήταν σύμμαχος και αρωγός στα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών ενώσεών τους, υποστηρίζοντας την ειδική και προσεκτική μισθολογική μεταχείριση τους, θεωρεί όμως σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο, να προτείνεται ως «ισοδύναμο μέτρο» για να σωθεί η ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών που ενδέχεται να υποστούν οι δικαστικοί λειτουργοί, την κατάργηση των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου τη συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη.

Μάλιστα απευθύνονται στον κ. Μικρούδη, τον καλούν «να παραιτηθεί από δικαστής και να τολμήσει να ασκήσει δικηγορία αν δεν τον ικανοποιούν οι μηνιαίες αποδοχές του» και τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «ανάλογες προσπάθειες θα μας βρουν αντιμέτωπους, μιας και είμαστε διατεθειμένοι να διαφυλάξουμε σθεναρά κατακτήσεις που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλλει προς όφελος της Δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών».