Αν κάτι διευρύνει τους ορίζοντές μας, αυτό είναι σίγουρα τα ταξίδια. Είναι ο τρόπος το μακρινό να γίνει κοντινό και το ξένο απροσδόκητα οικείο. Κι όσο τα βιώματα των ταξιδιωτών κάθονται βολικά στην ψυχή τους, τόσο οι ίδιοι παύουν πλέον να βολεύονται και αποζητούν τρόπους να φέρουν την αλλαγή. Στα ταξίδια αλληλεγγύης που πραγματοποιεί η ΑctionAid τα βιώματα αυτά είναι τόσο έντονα που πολλές φορές η επιστροφή από την εκάστοτε χώρα γίνεται η αρχή για βασικές αλλαγές στη ζωή των ταξιδιωτών. Όπως λένε οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, κανείς τους δε γυρίζει ίδιος, με αποτέλεσμα η επιστροφή να σηματοδοτεί απλώς ένα νέο, εσωτερικό –αυτή τη φορά- ταξίδι. Ακολουθούν κάποια στιγμιότυπα από φωτογράφους που συμμετείχαν στα ταξίδια αυτά σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Όλες οι εικόνες είναι μέρος της έκθεσης με τίτλο «Η αλληλεγγύη φέρνει την αλλαγή» που οργανώνει η ΑctionAid με αφορμή τα 20 χρόνια που συμπληρώνει στην Ελλάδα.

Φωτογραφία Νίκος Κοντοσταυλάκης, Ρουάντα, 2018
Την ώρα του μαθήματος, κάποια παιδιά δε φορούν τη σχολική τους ποδιά και δε βρίσκονται στο σχολείο. Για την ActionAid στόχος είναι να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το καταφέρνει άλλοτε με έργα υποδομής κι άλλοτε μιλώντας στους κατοίκους και πείθοντάς τους για τη σημασία της εκπαίδευσης.
Φωτογραφία Σύνη Αστρά, Ουγκάντα, 2016
Οι ώρες του ταξιδιού είναι συνήθως ατελείωτες και οι δρόμοι κακοτράχαλοι… Η ActionAid πηγαίνει στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες, εκεί που οι συνάνθρωποί μας αισθάνονται ξεχασμένοι, αν και οι ανάγκες τους είναι τεράστιες. Η αίσθηση ότι κάποιος τους σκέφτεται και ήρθε από πολύ μακριά για να τους επισκεφτεί είναι που δίνει ελπίδα σε εκείνους, αλλά και στους «επισκέπτες».
Φωτογραφία Βάσω Μπάλου, Ινδία, 2014
Το βασικό όπλο για να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου είναι η γνώση. Αν κατακτήσεις τη γνώση, έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά σου. Όταν τα όνειρά σου περιλαμβάνουν και την ευημερία των συνανθρώπων σου, έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση. Όπως για την 37χρονη Samda, αρχηγό μιας ομάδας Dalit στην Ινδία. Οι Dalit είναι γνωστοί και ως «κάστα των ανέγγιχτων».
Φωτογραφία Κάτια Χριστοδούλου, Αιθιοπία, 2012
Το μεγάλο παράδοξο των ταξιδιών αλληλεγγύης είναι ότι συναντάς ανθρώπους που όλα τους τα υπάρχοντα χωρούν στα ελάχιστα τετραγωνικά μιας καλύβας – κι ωστόσο, πολλές φορές είναι «οι πλουσιότεροι του κόσμου»…
Φωτογραφία Γιώργος Δόνιος, Κένυα, 2012
Οι άνθρωποι ενώνονται μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, του χορού και του παιχνιδιού. Είναι η στιγμή που κάνουμε μια παύση απ’ τις σκοτούρες της καθημερινότητας και γινόμαστε πάλι παιδιά. Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τα ταξίδια αλληλεγγύης της ΑctionAid, μέσα από φωτογραφίες των Σύνη Αστρά, Γιώργο Δόνιο, Νίκο Ζήκο, Νίκο Κοντοσταυλάκη, Νικόλα Μάστορα, Βάσω Μπάλου και Κάτια Χριστοδούλου, σε Αιθιοπία, Γκάνα, Ινδία, Κένυα, Ουγκάντα, Ρουάντα και Τανζανία από τις 18-20 Οκτωβρίου στην αίθουσα του μετρό Συντάγματος. Περισσότερα εδώ.