Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα επαναπροσφύγουν οι πρυτάνεις, ζητώντας την ακύρωση του ν.4076/2012 για τα Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα για τις διατάξεις που αφορούν στη συνταγματικότητα της σύνθεσης και των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Διοίκησης. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι πρυτάνεις, όπως αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασής τους στο Λαύριο.

Για το θέμα αυτό, άλλωστε, επισημαίνουν ότι η Σύνοδος Πρυτάνεων θα μελετήσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που αναμένονται για την εφαρμογή του νέου νόμου.

Πιο συγκεκριμένα τονίζουν: «Μέχρι σήμερα τα πανεπιστήμια στάθηκαν όρθια χάρη στην προσφορά των μελών ΔΕΠ, αλλά και των εργαζόμενων και των φοιτητών. Οι τροποποιήσεις που επιφέρει ο Ν. 4076 / 2012, παρά τις βελτιώσεις ορισμένων ρυθμίσεων, δεν αλλάζουν ουσιαστικά τον πυρήνα της λογικής του Ν. 4009 / 2011, ούτε και θεραπεύουν τα προβλήματα συνταγματικότητας, καθώς και αυτά της αδυναμίας εφαρμογής του. Τα κενά και η ασάφεια ως προς τη λειτουργία των συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης σε επίπεδο Τομέα, Τμήματος, Σχολής, Ιδρύματος σε συνδυασμό με την εμμονή στο διοικητικό, αποφασιστικό ρόλο του Συμβουλίου, πάντα με συμμετοχή εξωτερικών μελών, επιβάλλουν στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να παρέμβουν άμεσα, ώστε στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λογικής: να διασφαλίσουν με αποφάσεις Συγκλήτων τις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας».

Πάντως, ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τους πρυτάνεις για τις οικονομικές συνθήκες των Ιδρυμάτων, αλλά και των λειτουργών τους εν όψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι απευθύνονται στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία υπογραμμίζοντας «τις επιδεινούμενες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα πανεπιστήμια καλούνται να λειτουργήσουν».

Οι πρυτάνεις επισημαίνουν «τις δραματικές συνθήκες, που δημιουργούνται και θίγουν τη βιωσιμότητα της λειτουργίας του πανεπιστημίου, τη βιωσιμότητα του λειτουργήματος των πανεπιστημιακών και τη δωρεάν παιδεία, με τις απαράδεκτες περικοπές των μισθών των πανεπιστημιακών δασκάλων, με την εξαφάνιση των ταμειακών υπολοίπων των τακτικών προϋπολογισμών, το μηδενισμό των διαθεσίμων της Έρευνας, με την συρρίκνωση της Φοιτητικής Μέριμνας, καθώς και με τη δραστική περικοπή της παροχής δωρεάν συγγραμμάτων».

Όσο για το υπουργείο Παιδείας, οι πρυτάνεις τονίζουν: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλείται παράλληλα να αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες ανακούφισης των αναγκών του πανεπιστημίου σε έμψυχο δυναμικό με άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων για θέσεις διδασκόντων με το Π.Δ. 407/80, διασφάλιση των θέσεων του διοικητικού προσωπικού (μονίμων και ΙΔΑΧ) των πανεπιστημίων, καθώς και της ένταξης των ΕΕΔΙΠ, ΙΔΑΧ και ΕΤΕΠ, που έχουν τις προϋποθέσεις, σε θέσεις ΕΔΙΠ.

»Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ερευνητικού και καινοτόμου έργου που αποτελεί και απαραίτητη δυναμική για τη δρομολόγηση της ανάπτυξης της χώρας και αυτό, παρά το γεγονός ότι η πολιτεία δεν το στηρίζει θεσμικά και χρηματοδοτικά».

Σε δηλώσεις του, στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Κ. Φεγγερός, επισήμανε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα ενωμένη, με όλες τις δυνάμεις της θα συνεχίσει να προασπίζεται το δημόσιο, δημοκρατικό και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο, ενώ συγχρόνως τόνισε ότι οι πρυτάνεις θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ανοιχτά τα ιδρύματα.

Όπως τόνισε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, το να είναι ανοιχτά τα πανεπιστήμια δεν εξαρτάται από τους πανεπιστημιακούς, ενώ και οι δύο πρυτάνεις αναφέρθηκαν στο νέο νόμο. Μάλιστα, ο κ. Αλμπάνης πρόσθεσε ότι δεν λύνει τα προβλήματα των πανεπιστημίων, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης, Κ. Ρέμελης, σημείωσε ότι ο νομοθέτης βιάστηκε και ότι δεν επαρκεί ο χρόνος που δίδεται για να γίνουν εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης.