Μπήκε ο χειμώνας και μας βρήκε απροετοίμαστους όλους! Ο… Ζορμπάς αλλά και τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου άλλαξαν απότομα την όρεξη μας για βόλτες και γενικότερα την καλοκαιρινή διάθεση που υπήρχε. Ο καιρός άλλαξε πάλι απότομα και έβγαλε ήλιο αλλά προβλέπεται δύσκολος χειμώνας σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Προφανώς δηλαδή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και η προετοιμασία αυτή ξεκινά από πολύ απλές τεχνικές εργασίες. Η συντήρηση καυστήρα για παράδειγμα και ο καθαρισμός τζακιού είναι από τις πιο απλές αλλά και πιο σημαντικές εργασίες πριν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συντήρηση Καυστήρα

Η συντήρηση καυστήρα είναι μια εργασία που ελαχιστοποιεί το κίνδυνο βλαβών του καυστήρα και προφανώς διαφυλάσσει την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Η κακή ή η ελλιπής συντήρηση καυστήρα δημιουργούν πολύ συχνά βλάβες αλλά μειώνουν και την απόδοση του καυστήρα είτε πρόκειται για καυστήρα πετρελαίου είτε για φυσικού αερίου (παρότι είναι νεότερης τεχνολογίας συνήθως  στην Ελλάδα). Η κακή συντήρηση του καυστήρα είναι και η μη τακτική του συντήρηση. Δηλαδή αν η συντήρηση του καυστήρα δεν έχει γίνει σε ετήσια βάση τότε είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει βλάβες και μειωμένη απόδοση καθώς μην ξεχνάμε ότι ο καυστήρας πετρελαίου είναι και αυτός μια μηχανή. Έχει πολλές διαφορές από τις μηχανές που πιθανόν φαντάζεστε αλλά στην ουσία είναι μια μηχανή εξωτερικής καύσης. Μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική είναι και ο κυκλοφορητής μεταφέρει το ζεστό νερό στο σύστημα θέρμανσης μέσω των σωληνώσεων. Η συντήρηση καυστήρα επίσης διευρύνει την διάρκεια ζωής του λέβητα και μειώνει τον κίνδυνο δυσάρεστων γεγονότων (όπως εκρήξεις, απώλειες αερίου, πυρκαγιές-φαινόμενα που συμβαίνουν σπάνια αλλά κανείς δεν τα θέλει).

Καθαρισμός τζακιού – καθαρισμός καμινάδας τζακιού

Ισχύει ότι ο καθαρισμός τζακιού είναι μια εργασία που παλιότερα δεν γινόταν σε τακτική βάση, όπως και ο καθαρισμός καμινάδας τζακιού ή ήταν εργασίες που γινόντουσαν λιγότερο συχνά. Ο καθαρισμός τζακιού αφορά στον καθαρισμό καμινάδας του και της εστίας του και είναι μια εργασία πολύ σημαντική για την σωστή λειτουργία του τζακιού αλλά και για την ασφάλεια του σπιτιού. Η σωστή λειτουργία του εξαρτάται από το αν θα γίνει ένας καλός καθαρισμός καμινάδας τζακιού; Ναι καθώς η καμινάδα και το τζάκι αποδίδουν καλύτερα μετά από τον σωστό και συνεπή καθαρισμό. Για την ασφάλεια του σπιτιού ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να κάνετε την συγκεκριμένη εργασία τουλάχιστον μια φορά το χρόνο είναι τα τοιχώματα του τζακιού που μαζεύουν κρεοζώτο και κινδυνεύουν να πάρουν φωτιά λόγω των εύφλεκτων ουσιών που μαζεύονται εκεί. Το κρεοζώτο (πίσσα) συσσωρεύεται κυρίως λόγω της καύσης ακατάλληλων ξύλων (όπως χλωρά, κωνοφόρα δέντρα, λεύκες, τελάρα ή παλέτες κλπ.). Το συχνό ψήσιμο στο τζάκι είναι μια από τις κύριες αιτίες δημιουργίας λιπαρών και εύφλεκτων αποθέσεων στα τοιχώματα της καμινάδας στις οποίες συσσωρεύεται πολύ πιο γρήγορα καπνιά. Οπότε, ο καθαρισμός τζακιού απομακρύνει την καπνιά και το κρεοζώτο (πίσσα) από την καμινάδα, πράγμα που βοηθάει στην ομαλότερη διέξοδο του καπνού και στον ομαλό αερισμό της καμινάδας. Τα κατασκευαστικά λάθη παίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο στον κακό εξαερισμό του τζακιού όπως και η απουσία μόνωσης. Οι γωνίες και οι ανωμαλίες στα τοιχώματα της καμινάδας εμποδίζουν τη ροή του καπνού προς τα έξω με αποτέλεσμα τα σημεία αυτά να θέλουν καλύτερο καθαρισμό. Για το λόγο αυτό ο καθαρισμός τζακιού πρέπει να γίνεται ή πριν τον χειμώνα, ώστε να είναι έτοιμο για την περίοδο χρήσης που έρχεται στην αρχή του χειμώνα για να αποφευχθούν προβλήματα τον επόμενο χρόνο. Με άλλα λόγια, ο καθαρισμός καμινάδας τζακιού είναι μια απαραίτητη εργασία και χρειάζεται σε κάθε σπίτι που έχει τζάκι και θέλει να το διατηρήσει σε καλή κατάσταση. Για όσους έχουν τζάκι ο καθαρισμός τζακιού είναι μια από τις πιο χρήσιμες εργασίες καθώς αποδίδει καλύτερα και το αισθάνεστε άμεσα.

Μια άλλη επιλογή είναι η εγκατάσταση κλιματιστικού

Πολλοί διαλέγουν τα κλιματιστικά τους πλέον και για την θέρμανση τον χειμώνα. Μιας και έχουν ανανεωθεί και οι συγκεκριμένες ηλεκτρικές συσκευές όσον αφορά την ενεργειακή τους κατανάλωση και απόδοση, τόσο πιο συχνή είναι η εγκατάσταση κλιματιστικού ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύς κόσμος λόγω της κρίσης είτε κατάργησε την θέρμανση με άλλες πηγές θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) είτε ελαχιστοποίησε την κατανάλωση του για λόγους εξοικονόμησης φυσικών και οικονομικών πόρων. Όπως είναι λογικό, η εγκατάσταση κλιματιστικού καθώς και η συντήρηση κλιματιστικού είναι πλέον εργασίες που γίνονται όλο το χρόνο. Αυτό προφανώς οφείλεται στους λόγους που αναφέραμε. Η συντήρηση κλιματιστικού είναι απαραίτητη εργασία για την καλή λειτουργία του μηχανήματος καθώς μπορεί να υπάρχει απώλεια φρέοντος (αντιψυκτικού υγρού) αλλά μπορεί να διαπιστωθεί και κάποια βλάβη που να μην ήταν αισθητή προηγουμένως. Για αυτές τις εργασίες και κάθε τεχνική εργασία γύρω από το σπίτι, μπορείτε να συγκρίνετε αξιολογήσεις και τιμές από τους αξιολογημένους και έμπειρους επαγγελματίες του MyConstructor.gr οι οποίοι προσπαθούν πάντα να θέτουν λογικές τιμές χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών τους. MyConstructor.gr