Κόντρα στην κρίση κινείται από άποψη αριθμού εκθετών η 75η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς οι φετινές συμμετοχές ξεπερνούν ήδη τις 1.041, έναντι 915 πέρυσι, ενώ αισθητά αυξημένος είναι και ο συνολικός εκθεσιακός χώρος.

Μάλιστα, για φέτος στη ΔΕΘ αναμένονται 250.000 επισκέπτες, ενώ τρεις στους δέκα εκθέτες είναι νεοεμφανιζόμενοι. Η δε συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου έχει περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 20%, αντανακλώντας -σύμφωνα με τον πρόεδρο της HELEXPO, Πάρι Μαυρίδη, «τις κυβερνητικές επιταγές για περικοπή των κρατικών δαπανών».

Η φετινή ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-19 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα την Ουγγαρία και κεντρική θεματολογία την καινοτομία-πράσινη ανάπτυξη, συγκεντρώνει επίσης 16 επίσημες κρατικές συμμετοχές. Περιλαμβάνει 11 ειδικά αφιερώματα, συνέδρια, συναυλίες και αρκετές «πράσινες» δράσεις.

Σύμφωνα με τον κ.Μαυρίδη, λόγω κρίσης, η τιμολογιακή πολιτική της HELEXPO περιλάμβανε εκπτώσεις 25%-30% για τη συμμετοχή των εκθετών στη φετινή ΔΕΘ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχα μεγάλη επίπτωση στα έσοδα. «Τα έσοδα ενδέχεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερα ή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», σημείωσε.

Παράλληλα, σταθερή στα 6 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά παρέμεινε η τιμή του εισιτηρίου για το κοινό, ενώ εκπτώσεις προβλέπονται για ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ. ΚΑΠΗ).