Την καταδίκη και την απομόνωση της ιδεολογίας και των μεθόδων της Χρυσής Αυγής, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και πλήθος άλλων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι υπέγραψαν από κοινού σχετική ανακοίνωση.

«Η κατάσταση έχει φτάσει σε ακραία σημεία», τονίζεται στην ανακοίνωση, «αφού παρουσιάζεται μια κλιμακούμενη δράση της Χ.Α». Πέρα από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έχουν καταγραφεί η επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, η βίαιη προσπάθεια αποκλεισμού των προσφυγόπουλων από τα σχολεία και η πρόσφατη επίθεση σε βάρος στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο λίγα από τα τελευταία περιστατικά.

Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά είναι «μια περιοχή με ισχυρές παραδόσεις και παρακαταθήκες εργατικών αγώνων, αγώνων ενάντια στο φασισμό, για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα μας. Κι αυτό μας κάνει να ανησυχούμε πολλαπλά, γνωρίζοντας τη διεθνή ιστορική εμπειρία αλλά και το φαινόμενο της επανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η εμπειρία στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο λιμάνι του Πειραιά, με πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες σ’ ένα έτος, η προσπάθεια αποκλεισμού των προσφυγόπουλων απ’ τα σχολεία, μας δείχνει ότι όπου και όποτε απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και μίσους κινητοποιήθηκαν οργανωμένα η τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες, οι φορείς της πόλης, τα συνδικάτα των εργαζομένων, το αυγό του φιδιού δεν βρήκε περιβάλλον για να εκκολαφθεί, παρ’ ότι το επιδίωξε».

«Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να βρεθούν οι τρόποι υπέρβασης και κατακερματισμού της δράσης των ακροδεξιών», καταλήγει η ανακοίνωση ζητώντας την επαγρύπνηση όλων, είτε εκλεγμένων είτε απλών πολιτών στην αντιμετώπιση του φαινομένου της δράσης της Χ.Α. σε Κερατσίνι, Πειραιά, Πέραμα, Κορυδαλλό, Δραπετσώνα και σε άλλους δήμους της ευρύτερης περιοχής.