Την κατάργηση του νόμου για τα κολέγια ζητούν οι πανεπιστημιακοί

«Καθαρά κερδοσκοπική η ίδρυση τους, που ανατρέπει τη δομή της εκπαίδευσης»


ΕΛΛΑΔΑ
6:30
04/08/2012
Την κατάργηση του νόμου για τα κολέγια ζητούν οι πανεπιστημιακοί
4
loading

Nα ζητήσει από τo υπουργείο Παιδείας να απαγορεύσει τη λειτουργία των κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια με franchising, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).

Επίσης, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει «τον αποικιακού τύπου και καθαρά αντισυνταγματικό νόμο 3696/2008 για ''Κολέγια'', με τον οποίο (Άρθρο 10) ουσιαστικά ιδρύονται (καθαρώς κερδοσκοπικά) ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, επιφέροντας έτσι στην πράξη ουσιαστική ανατροπή στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Οι καθηγητές πανεπιστημίου που θα στείλουν και σχετικές επιστολές προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, Ιωάν. Στουρνάρα και Κ. Αρβανιτόπουλο, αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι «το Άρθρο 10, ουσιαστικά ιδρύει (καθαρώς κερδοσκοπικά) ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι ένα σοβαρό συνταγματικό πρόβλημα και αναπτύσσοντας παράλληλα έναν αποικιακού χαρακτήρα ''εκπαιδευτικό πολιτισμό''. Το άρθρο 10 στην πράξη επιφέρει ουσιαστική ανατροπή στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τη στιγμή που η Πολιτεία ανοίγει με βήμα ταχύ το θέμα του ριζικού χωροταξικού ανασχεδιασμού των 40 Ιδρυμάτων της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τον τρόπο της οικοδομεί την Ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση των 42 ''Κολεγίων'' και μάλιστα με τη συνέργεια ή τη σιωπή ή την άγνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από την ευρωπαϊκή οδηγία και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι καλλιεργείται σκόπιμα σύγχυση.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι τόσο η ευρωπαϊκή οδηγία όσο και το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επιβάλλουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όσων κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους, ακόμη και αν τμήμα των σπουδών τους έχει πραγματοποιηθεί σε μη πανεπιστημιακούς φορείς.

Όμως, ούτε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ούτε το ΔΕΚ επιβάλλουν –ούτε θα μπορούσαν να επιβάλουν– στα κράτη-μέλη τον τρόπο οργάνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν υποχρεούται να ανέχεται τη λειτουργία ούτε, πολύ περισσότερο, να αναγνωρίζει φορείς παροχής ανώτατης παιδείας άλλους απ' αυτούς που προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και την εθνική νομοθεσία. Υπογραμμίζουμε ότι οι περίφημες συμβάσεις δικαιόχρησης (franchising) ιδιωτών με πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν ρυθμίζονται ούτε από το Ευρωπαϊκό ούτε από το Ελληνικό Δίκαιο. Επομένως, η ίδρυση και λειτουργία τέτοιων μορφωμάτων μπορεί να απαγορευθεί χωρίς η χώρα να αντιμετωπίζει πρόβλημα συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Alex Touloum

  Όταν θα τα πληρώνετε ρε Μ....ες τα πανεπιστήμια τότε να σας δω.Φεύγω Εράσμους στην Αγγλία και μια εστία χωρίς παροχή φαγητού κάνει 1500 λίρες,όλη η επιδότηση φεύγει εκεί.Τέτοια παιδεία θέλετε.Μέσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου αυτό είναι τα χειρότερα πανεπιστήμια?Ρε θα πείτε το ψωμί ψωμάκι με αυτά που έρχονται,δεν θα έχετε να σπουδάσετε τα παιδιά σας και σεις κάθεστε ακόμα και τώρα και μιλάτε.όχι πως δεν έχουν αδυναμίες τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά ακόμα η παιδεία για όλους ισχύει και όποιος θέλει να μάθει μαθαίνει.

 2. avatar ΜΑΡΙΑ ΧΑΛΙΚΙΑ

  Μορφώματα είστε εσείς κύριοι πανεπιστημιακοί και όχι η ιδιωτική εκπαίδευση.Να είσασταν και τίποτα επιτυχημένοι να μιλούσατε.Τα χειρότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης τα έχετε καταντήσει. Κομματικοί εγκάθετοι είστε όλοι σας τουλάχιστον όσοι με λύσσα αντιδράτε στον νόμο Διαμαντοπούλου.Εύχομαι ολόψυχα αυτή σας η προτωβουλία να πέσει στο κενό.

 3. avatar an

  α) είναι καλύτερα δηλαδή να πηγαίνουν στην Τσεχία στη Σλοβακία για ιατρικές, στην Ιταλία για ιατρικές και πολυτεχνειακές σχολές; ειδικά η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν και ανθελληνική συμπεριφορά (από δηλώσεις εισήμων για την οικονομία μας) και έχουν γεμίσει από έλληνες φοιτητές!
  β) παλαιότερα ήταν η Βουλγαρία (στη Βουλγαρία ακόμα πάνε), η Ρουμανία και η Γιουγκοσλαβία... εκατοντάδες δάσκαλοι διορισμένοι στα ελληνικά σχολεία που τελείωσαν παιδαγωγικά στη Γιουγκοσλαβία.
  γ) ο άντρας μου έχει ομογενή "συνάδελφο" που με 3μηνο σεμινάριο σε γεωργικά μηχανήματα, το ΔΙΚΑΤΣΑ τον αναγνώρισε σαν ίσο με Μηχανολόγο του ΕΜΠ! (ΝΑΙ 3 μήνες)
  Αυτά δεν πειράζουν;
  Έχω γνωστές που δουλεύουν σε τέτοια κολλέγια στην Ελλάδα: και τους αξιολογούν συνέχεια και τους φοιτητές ταράζουν στο διάβασμα, στις παρακολουθήσεις και στις εργασίες.
  Γιατί να πρέπει να φεύγει τόσο χρήμα στο εξωτερικό;
  Ας αρχίσουν οι πανεπιστημιακοί να ασχολούνται με τους φοιτητές τους, να κάνουν οι ίδιοι μάθημα και όχι οι μεταπτυχιακοί τους, να μην ασχολούνται μόνο με ποια ερευνητικά έχουν πιο πολλά αεριτζίδικα λεφτά και ας δεχτούν και τη σύγκριση!

 4. avatar Klaiw

  για να σας πληρώνουμε εσάς στην 3 η λυκείου ? α ρε λαμόγια όλοι ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει