Παράταση ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων στα Ταμεία

Στόχος η αύξηση των εισροών


ΕΛΛΑΔΑ
17:50
02/08/2012
Παράταση ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων στα Ταμεία
loading

Νομοθετική διάταξη για την παράταση της ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2014, προωθείται, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση.

Όπως διευκρινίζεται, η νέα ρύθμιση έχει ως κύριο στόχο τη μεγαλύτερη αύξηση των εισροών των ασφαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι επωμίζονται την ευθύνη της ομαλής και απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων και την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους, μέσω της μεταφοράς των πόρων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, ο νέος διακανονισμός κρίνεται, επίσης, αναγκαίος για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες, σε μεγάλο ποσοστό, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από τις προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις τμηματικής εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παρατηρείται αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικότερα, το α’ εξάμηνο του 2012 οι εισπράξεις προς το ΙΚΑ– ΕΤΑΜ ενισχύθηκαν κατά 10,82% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και κατά 24% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010.

Για τους οφειλέτες των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων, αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων μέχρι 31-12-2014, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση μέχρι 31-12-2012 και εφόσον καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αν και οι ρυθμίσεις οφειλών δεν αποτελούν μόνιμη λύση και θεραπεία των προβλημάτων και παρότι με αυτές δημιουργούνται ανισορροπίες και στρεβλώσεις, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες απαιτούν την ενεργοποίηση τέτοιων εκτάκτων μέτρων, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει