Ένα συνεκτικό σύστημα παιδικής προστασίας που εστιάζει στην προώθηση του θεσμού της αναδοχής διαμόρφωσε και εφαρμόζει η Περιφέρεια Αττικής, με σημαντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Στόχος είναι η προώθηση του θεσμού της αναδοχής ανηλίκων, ως μέσο πρόληψης και κατάργησης του ιδρυματισμού και διασφάλισης των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των παιδιών, που στερούνται ή απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και των αρμόδιων τμημάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέχρι σήμερα από τις αιτήσεις υποψήφιων αναδόχων γονέων έχουν κριθεί θετικά, 49 οικογένειες ως κατάλληλες για αναδοχή, που έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο της Περιφέρειας και στο Γενικό μητρώο του ΕΚΚΑ. Έχουν ήδη τοποθετηθεί στις ανάδοχες οικογένειες 21 βρέφη και παιδιά, για τα οποία γίνεται τακτική παρακολούθηση ανά μήνα, σύμφωνα με τα οριζόμενα περί εποπτείας της αναδοχής. Επιπλέον, δύο ανήλικοι έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ανάδοχες οικογένειες καθώς η Περιφέρεια μετέχει στο πρόγραμμα αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια ως φορέας υλοποίησης της πλειονότητας των υιοθεσιών ανηλίκων και εποπτείας των αναδοχών ανηλίκων που προστατεύονται από Μονάδες Παιδικής Προστασίας, έχει διαμορφώσει ένα παιδοκεντρικό σύστημα παιδικής προστασίας. Το οποίο αφενός προωθεί το θεσμό της αναδοχής αφετέρου συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ανηλίκους σε ιδρυματική φροντίδα μέσω επιχορηγήσεων από ίδιους πόρους.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού», ανέπτυξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ανάδοχων γονέων με επιστήμονες, για την εποπτεία των κοινωνικών λειτουργών και την περαιτέρω εκπαίδευσή τους. Πρόκειται για ένα πενθήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης ανάδοχων γονέων με εξωτερικούς επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και μέχρι στιγμής εκπαιδεύτηκαν 43 υποψήφιοι ανάδοχοι.