Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο τομέας της δημόσιας υγείας. Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, θυσία στο βωμό των περικοπών, το ΕΣΥ εκπέμπει σήμα κινδύνου καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει ακόμη και στα αυτονόητα, ενώ στην Κρήτη η ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τη δημόσια υγεία και μάλιστα η πραγματικότητα είναι τόσο ζοφερή που τα δημόσια νοσοκομεία του νησιού έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν δωρεάν, εν είδει ελεημοσύνης, φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Όπως αναφέρει το prismanews.gr, απέναντι στην αναλγησία της πολιτείας και στην πολιτική των περικοπών, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, απευθύνει πρόσκληση προς όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες για την ευγενική χορηγία σκευασμάτων που θα συμβάλλουν στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών παροχής υγείας που προκύπτουν από τις κοινωνικές μεταβολές και τα προβλήματα της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας.

«Μπορεί να ακούγεται άκομψο να ζητείται χορηγία από τις φαρμακοβιομηχανίες για δωρεάν φάρμακα αλλά η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας είναι τραγική» σημειώνει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης και συμπληρώνει «μία λύση θα μπορούσε να είναι η αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική των εταιριών. Θα μπορούσε να υπάρξει μία συμφωνία για τη χορήγηση σκευασμάτων στο Εθνικό σύστημα Υγείας με καλύτερες τιμές. Εξάλλου, εδώ και πολλά χρόνια οι φαρμακοβιομηχανίες μόνο χαμένες δεν βγήκαν από τη συνεργασία τους με το Ελληνικό δημόσιο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Πασπάτης.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε, τα νοσοκομεία με τα Κέντρα Υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης καλύπτουν όλη την περιοχή του νησιού, απ άκρη σ άκρη, εξυπηρετώντας τον ντόπιο πληθυσμό, τους επισκέπτες, μετανάστες και απόρους.

Δεδομένης της έως σήμερα συνεργασίας μας και λόγω της οικονομικής κρίσης παρακαλούμε και για τη δική σας συνδρομή ώστε να καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέρος των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών παροχής υγείας που προκύπτουν από τις κοινωνικές μεταβολές και τα προβλήματα της σημερινής πραγματικότητας.

Γνωρίζοντας την κοινωνική σας ευαισθησία και έχοντας ως κύριο γνώμονα την προστασία της υγείας των ασθενών στην αντιμετώπιση νοσημάτων και ασθενειών παρακαλούμε για την ευγενική χορηγία σας και τη δωρεάν αποστολή φαρμακευτικών σκευασμάτων στα νοσοκομεία ευθύνης μας, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση σημαντικών αναγκών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον ασθενή».