Τα ελληνικά πανεπιστήμια μέσα στα πρώτα 500 του κόσμου

Κορυφαίο ίδρυμα παραμένει το Χάρβαρντ


ΕΛΛΑΔΑ
23:06
15/08/2018
Τα ελληνικά πανεπιστήμια μέσα στα πρώτα 500 του κόσμου
5
loading

Τρία ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 500 καλύτερων του κόσμου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), τη γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης», στην οποία κυριαρχούν για άλλη μια χρονιά τα αμερικανικά πανεπιστήμια, με κορυφαίο το Χάρβαρντ.

Η πρώτη δεκάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων είναι ακριβώς ίδια με την περσινή. Πρώτο βρίσκεται το Χάρβαρντ, για 16η συνεχόμενη χρονιά, και ακολουθεί το Στάνφορντ. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ –το πρώτο μη αμερικανικό, ενώ ακολουθεί το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Το πρώτο μη αμερικανικό και μη βρετανικό πανεπιστήμιο της πρώτης εικοσάδας είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης, στη 19η θέση. Το πρώτο γαλλικό πανεπιστήμιο είναι αυτό της Σορβόνης, στην 36η θέση.

Από τα ελληνικά πανεπιστήμια, κορυφαίο είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό (θέσεις 301-400) ενώ στις θέσεις 401-500 βρίσκονται το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η Κατάταξη της Σαγκάης, που θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες στον κόσμο, συντάσσεται λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως την ποιότητα της εκπαίδευσης (π.χ. τον αριθμό των σπουδαστών της σχολής που τιμήθηκαν με Νόμπελ ή με άλλα βραβεία), των καθηγητών (με βάση τις διακρίσεις τους), της έρευνας (πόσες δημοσιεύσεις έχουν γίνει σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά) και άλλα. Επικρίνεται όμως από ορισμένους που θεωρούν διαστρεβλωμένη τη μεθοδολογία που ακολουθείται. Για παράδειγμα, ορισμένα κριτήρια σταθμίζουν περισσότερο τις επιδόσεις του παρελθόντος και όχι την σημερινή ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν τα πανεπιστήμια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Κουτσιμπελας Ε.

  Πόσο περήφανος μπορεί να είσαι όταν απαντας βγήκα 500 ος ; μια κάποια λύση είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια ,το κράτος με την μορφή λειτουργιας που ξέρουμε τελειωσε καιρός για μεταρρυθμίσεις .

 2. avatar Ο τίτλος αλλιώς

  Τα Ελληνικά πανεπιστήμια μέσα στα 499 τελευταία του κοσμου.

 3. avatar Στα 500

  Καλύτερα του κόσμου, προφανώς 500 ειναι ολα και ολα

  1. avatar achιlles

   Χιλιάδες είναι και άλλα τόσα δεν αναφέρονται καθόλου, όπως Βουλγαρίας Ρουμανίας Σερβίας κλπ

   1. avatar John volteros

    Ουζμπεκιστάν Τατζικιστάν κτλ και αυτοί έχουν πανεπιστήμια

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει