Εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου εγκύκλιος για τη διενέργεια εντατικών αγορανομικών ελέγχων από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε περιοχές, όπου διαπιστώθηκαν αυξημένες τιμές συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, ζητήθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων στους νομούς Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Σάμου, Φωκίδας, Χανίων και Χίου με σκοπό να εξακριβωθεί, κυρίως, η τήρηση των διατάξεων, που αφορούν την υποχρέωση των πρατηριούχων να έχουν αναρτημένη πινακίδα με τις τιμές πώλησης του κάθε είδους καυσίμου που πωλούν κατά μονάδα μέτρησης (λίτρο), ανεξάρτητα από την αναγραφή τιμών επί των αντλιών, τη σειρά και τον ενιαίο τρόπο αναγραφής στην αναρτημένη πινακίδα των τιμών υγρών καυσίμων που εμπορεύονται και την υποχρεωτική ανάρτηση των τιμών στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων.

Από τους ελέγχους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα :

• Μετά από ελέγχους σε 12 πρατήρια του νομού Κεφαλληνίας (10 στη νήσο Κεφαλληνία και 2 στη νήσο Ιθάκη), διαπιστώθηκε σε ένα πρατήριο της Νήσου Ιθάκης ελλιπής μέτρηση σε δύο (2) αντλίες του πετρελαίου κίνησης και επιβλήθηκε Διοικητικό πρόστιμο 4.000 ευρώ.

• Σε συγκεκριμένες τοπικές αγορές της Κρήτης διαπιστώθηκαν μεγάλες διαφορές στην χονδρική τιμή πώλησης μεταξύ των εταιρειών διακίνησης καυσίμων, καθώς και μεγάλες διαφορές στις εκπτώσεις που παρέχουν οι εταιρείες εμπορίας στα πρατήρια, όπως και σημαντικές διαφορές στις παρεχόμενες εκπτώσεις από πρατήριο σε πρατήριο της ίδιας εταιρίας. Σε μερικές περιπτώσεις, οι εκπτώσεις αυτές είναι μεγαλύτερες από το κέρδος του πρατηριούχου. Τα στοιχεία αυτά έχουν ζητηθεί από τη ΓΓΕ, προκειμένου να διαβιβαστούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προς αξιολόγηση.