Ξεκίνησε η διαδικασία αυτοαπογραφής των επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) όπως ενημερώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Υποχρέωση αυτοαπογραφής στο ΓΕ.Μ.Η. έχουν συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα των οποίων η σύσταση έγινε πριν τις 4 Απριλίου 2011. Τη δήλωση αυτοαπογραφής θα υποβάλλουν τα πρόσωπα που έχουν για την εταιρεία την ευθύνη υποβολής στοιχείων στο Taxis και διαθέτουν τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis για λογαριασμό της εταιρείας.

Προθεσμίες αυτοαπογραφής

Οι προθεσμίες αυτοαπογραφής διαφέρουν ανά νομική μορφή του υπόχρεου και είναι οι εξής:

– Οι ΕΠΕ και οι ΑΕ έως και 30/9/2012.

– Οι ΟΕ και οι ΕΕ έως και 11/10/2012.

– Οι αστικοί συνεταιρισμοί, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι πιστωτικοί και αλληλασφαλιστικοί έως και 31/10/2012.

– Τα υποκαταστήματα αλλοδαπών ΑΕ και ΕΠΕ έως και 31/10/2012

– Όλοι οι αυτοαπογραφόμενοι πρέπει να αποστείλουν/προσκομίσουν τα σχετικά πρωτότυπα έγγραφα ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών στην κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. έως τις 2/12/2012.

Οι ανωτέρω προθεσμίες είναι καταληκτικές.

Η διαδικασία της αυτοαπογραφής

Ο υπόχρεος υποβάλλει αίτηση-δήλωση είτε δια μέσω του διαδικτυακού τόπου του Γ.Ε.ΜΗ.(http://www.businessportal.gr/ ) είτε δια μέσω του διαδικτυακού τόπου της βάσης δεδομένων του Γ.Ε.ΜΗ. (http://www.businessregistry.gr/ ).

Ο χρήστης μπαίνει στην ιστοσελίδα του Γ.Ε.ΜΗ., επιλέγει το εικονίδιο «αυτοαπογραφή εταιρειών» και στην οθόνη που ακολουθεί πληκτρολογεί τους σχετικούς κωδικούς TAXIS.

Στο τέλος της διαδικασίας «ηλεκτρονικής» αυτοαπογραφής, το σύστημα θα εκδίδει εκτυπώσιμη βεβαίωση η οποία θα περιλαμβάνει τον ΑρΓ.Ε.ΜΗ. του υπόχρεου και την αρμόδια πηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.

Εντός 5 μηνών από την έναρξη ισχύος της Κ1-941 οικ./2-7-2012 άρα έως 2-12-2012 ο υπόχρεος της εγγραφής θα πρέπει να στείλει ή προσκομίσει τα πρωτότυπα έγγραφα ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών στην κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. η οποία θα διεκπεραιώσει τον έλεγχο της ορθότητας της εγγραφής.