Αίτηση για την ένταξή τους στο νόμο περί «Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Πληροφορίες παρέχονται από την τηλεφωνική γραμμή 1520. Παράλληλα, υπόδειγμα της αίτησης δικαστικού συμβιβασμού και οδηγίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει πως η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είναι σε επικοινωνία με τους δικηγορικούς συλλόγους προκειμένου να οργανώσει τη λειτουργία ενός πανελλαδικού δικτύου, το οποίο θα παρέχει δωρεάν στους οφειλέτες την απαραίτητη συμβουλευτική και νομική υποστήριξη και θα τους συνδράμει στη διαδικασία επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η λειτουργία του δικτύου αναμένεται σε περίπου ένα μήνα.

Στις ρυθμίσεις του νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν υπάγονται επίσης σε ρύθμιση οφειλές που έχει αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν από την υποβολή της αίτησης ρύθμισης.