Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για τον «οικονομικό στραγγαλισμό του», όπως αναφέρουν.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωση των συλλόγων τού πανεπιστημίου, και μετά από σύσκεψη διαπίστωσαν ότι: «Ο συνδυασμός των πολιτικών εξελίξεων, μαζί με το ασφυκτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια, από τον οικονομικό τους στραγγαλισμό και την εκβιαστική τακτική που ακολουθεί το υπουργείο απέναντί τους, καθώς και το κλίμα εκφοβισμού που επιχειρείται να επιβληθεί στον πανεπιστημιακό χώρο, μέσω της παρέμβασης τής Δικαιοσύνης και την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών απόψεων και αγώνων, καθιστούν αναγκαίο το συντονισμό δράσης και κοινής παρέμβασης των Συλλόγων».

Διδάσκοντες και εργαζόμενοι τού πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ζητούν την άμεση επίλυση των οικονομικών προβλημάτων τους, αλλά διεκδικούν -μεταξύ άλλων- και τη νομοθετική κατάργηση του νόμου για τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, που ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο από τη Βουλή.

Επίσης, με κοινό ψήφισμα των Δ.Σ. των Συλλόγων πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (διδάσκοντες, εργαζόμενοι κ.λπ.), επισημαίνονται για άλλη μια φορά τα οικονομικά προβλήματα των Ιδρυμάτων, τα οποία θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι από 1ης Ιουλίου σταματάει κάθε είδους χρηματοδότηση προς αυτά, ενώ σύμφωνα με το νόμο από 1ης Σεπτεμβρίου παύονται και οι διοικητικές τους αρχές.

Οι Σύλλογοι τού πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητούν άμεση επίλυση των οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νόμο, η χρηματοδότηση είναι συνάρτηση της υλοποίησης των διατάξεών του. Λόγω τού ότι δεν έχουν γίνει εκλογές μελών Συμβουλίου Διοίκησης στα Πανεπιστήμια, η χρηματοδότησή τους μέχρι τώρα γινόταν με δωδεκατημόρια, δηλαδή με δόσεις. Τώρα, όμως, θα σταματήσει και αυτή, ενώ -πάντα σύμφωνα με το νόμο- θα πρέπει να παραιτηθούν στις 31 Αυγούστου οι Πρυτανικές αρχές.

Ωστόσο, υπάρχει φόβος ότι αν δεν βρεθεί κάποια λύση, τα πανεπιστήμια θα μείνουν ακέφαλα από 1ης Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλα προβλήματα, αφού για παράδειγμα δεν θα μπορεί να προχωρήσει καμία διοικητική διαδικασία, ούτε καν η υπογραφή των πτυχίων των φοιτητών.

Πηγή: ΑΜΠΕ