Τη διακοπή των κλητεύσεων από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες κατά της εφαρμογής του νόμου 4009, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ματαίωση των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του νέου Συμβουλίου Διοίκησης, ζητούν ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) και ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών καλεί για τρίτη φορά, την Πέμπτη 14 Ιουνίου, οχτώ καθηγητές και υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων των προέδρων των δύο παραπάνω Συλλόγων, να καταθέσουν σε προκαταρκτική εξέταση και να δώσουν εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις τους, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της παράνομης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Σε κάλεσμα των δύο Συλλόγων, καθηγητές, υπάλληλοι και φοιτητές προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στις 15 και 17 Φεβρουαρίου, αλλά και στις 14 Μαρτίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του έργου της Οργανωτικής Επιτροπής εκλογών, όπως προβλέπεται από το νόμο, και τελικά την ματαίωση των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης στο ΑΠΘ.

Εκπρόσωποι των δύο Συλλόγων, υποστήριξαν σε συνέντευξη τύπου, ότι οι κλητεύσεις στηρίζονται σε «ψευδείς καταμηνύσεις» και ότι έχουν χαρακτήρα «συνδικαλιστικών διώξεων». Ανέφεραν επίσης, ότι παρόμοιες εισαγγελικές παρεμβάσεις για τους ίδιους λόγους αντιμετωπίζουν συνάδελφοί τους στα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Κρήτης και Ιωαννίνων.