Τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της κρίσης του δημόσιου χρέους και της υιοθέτησης πληθώρας έκτακτων μέτρων στο πλαίσιο εξασφάλισης δανειακών πόρων, είχαν σοβαρές επιπτώσεις σε σημαντικές πλευρές της καθημερινότητας των πολιτών της χώρας, που αφορούν την ποιότητα του φυσικού, δομημένου και πολιτιστικού περιβάλλοντος», επισημαίνει η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η ανεξάρτητη Αρχή, όπως αναφέρεται και στην ετήσια έκθεσή της για το 2011, διαπιστώνει ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον «προέρχονται τόσο από την όξυνση διαρκών ή τη δημιουργία νέων προβλημάτων της οργάνωσης και διαχείρισης φυσικών και ανθρωπογενών πόρων, αλλά και από τον μεγάλο αριθμό νέων, συχνά αντιφατικών, ρυθμίσεων». Προσθέτει δε ότι «οι παραπάνω συνθήκες εντείνονται περαιτέρω, από τις σημαντικές πρόσφατες μεταβολές στον τρόπο διακυβέρνησης».

Η Αρχή έχει τονίσει ότι μία ρυθμιστική πολιτική που χαρακτηρίζεται αφενός από την αυξημένη γραφειοκρατία και πολυνομία και αφετέρου από εκτεταμένη δόμηση χωρίς ορθολογικό χωρικό-περιβαλλοντικό σχεδιασμό, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, εμποδίζει τη διάχυση της ανάπτυξης και οδηγεί στην κατασπατάληση και υποβάθμιση των σπάνιων περιβαλλοντικών πόρων. Παράλληλα, σημειώνει ότι «πλήττονται σοβαρά οι συνθήκες διαβίωσης και η ποιότητα ζωής μεγάλων ομάδων πληθυσμού, γεγονός που επηρεάζει σοβαρά την κοινωνική συνοχή».