Πέθανε χθες, σε ηλικία 91 ετών, ο Ρόμπυ Βαρσάνο, Θεσσαλονικιός Εβραίος που επέζησε του Ολοκαυτώματος, ο άνθρωπος που το 1957 αναγνώρισε στον δρόμο το ναζί εγκληματία Μαξ Μέρτεν, ο οποίος οδήγησε στα στρατόπεδα κολαστήρια του Γ’ Ράιχ τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας έτσι στη σύλληψή του.

Σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο Ρόμπυ Βαρσάνο εξαναγκάστηκε μαζί με άλλους Εβραίους της Θεσσαλονίκης να πάρει τον δρόμο για το στρατοπέδο θανάτου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, απ’ όπου κατάφερε να βγει ζωντανός (ένας από τους ελάχιστους Θεσσαλονικείς Εβραίους που είχαν την ίδια μοίρα) χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσει τη φρίκη που ο ίδιος και οι υπόλοιποι ομόθρησκοί του βίωσαν στα στρατόπεδα θανάτου.

Με το «Νο115365» ανεξίτηλα γραμμένο στο χέρι του, αλλά και τις μνήμες της βιαιότητας για πάντα σφυρηλατημένες στην ψυχή του, ο Ρόμπυ Βαρσάνο αφιέρωσε τη ζωή του στη διατήρηση της μνήμης και στο όραμα μιας κοινωνίας με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 16:00, από το Εβραϊκό Νεκροταφείο στη Σταυρούπολη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης «αποχαιρετά το Ρόμπυ Βαρσάνο και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και την Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης μας».