Ξεκινούν από τα μέσα Μαίου οι εργασίες για την αντιμετώπιση στη διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού κόλπου, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο Δερβένι Κορινθίας, προ διμήνου σημειώθηκε μεγάλη κατακρήμνιση του βυθού, που φτάνει και τα 60 μέτρα, με αποτέλεσμα να βρεθούν κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα τα κτίρια.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τα προβλήματα διάβρωσης οφείλονται στα έργα που έχουν ξεκινήσει αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί κατά μήκος της νέας Εθνικής οδού Κορίνθου Πατρών. Επίσης γίνονται έργα για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών Πατρών.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό, πραγματοποίησαν αυτοψία στο Δερβένι τα μέλη της διοίηκησης του ΓΕΩΤΕΕ δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών. Σύμφωνα με το pelop.gr από την αυτοψία προέκυψε ότι πρόκειται για ένα έντονο φαινόμενο υποθαλάσσιας ολίσθησης, με μέτωπο 100 μέτρων, το οποίο αποτελεί μέρος των έντονων φαινομένων που παρατηρούνται στο σύνολο του παραλιακού μετώπου του νότιου Κορινθιακού (όπως διαβρώσεις, ολισθήσεις).

Τονίστηκε ότι είναι δύσκολη η παροχή διαβεβαιώσεων σχετικά με την προσεχή αλλά και μακροπρόθεσμη συμπεριφορά του μετώπου αυτού, λόγω και της μορφολογίας του βυθού (έντονη κλίση 18°). Επίσης επισημάνθηκε από όλους η έλλειψη ολοκληρωμένης μελέτης και προσδιορισμού των φαινομένων σε επίπεδο Κορινθιακού κόλπου αλλά και η αναποτελεσματικότητα των αποσπασματικών εδώ και πολλά χρόνια παρεμβάσεων.

Έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα ενημέρωσης του πληθυσμού για τα σοβαρά αθροιστικά αρνητικά αλλά και πρόσκαιρα αποτελέσματα που έχουν οι αυθαίρετες ατομικές παρεμβάσεις κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.