«Καλπάζει» η αγορά των λαθραίων τσιγάρων, αφού το μερίδιό τους αυξάνεται συνεχώς. Ανέρχεται πλέον στο 17%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών της καπνοβιομηχανίας.

Η συνολική αξία της παράνομης διακίνησης εκτιμάται στα 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Δηλαδή έχει δημιουργηθεί μια παράλληλη αγορά που εμφανίζει όλα τα στοιχεία της νόμιμης.

Έμποροι, μεταφορείς και λιανοπωλητές συμπληρώνουν το δίκτυο του λαθραίου τσιγάρου αποκομίζοντας τεράστια έσοδα αφού τα ποσοστιαία κέρδη τους ξεπερνούν το 100% από την πώληση του ενός πακέτου. Η αρχική τιμή απόκτησης ενός πακέτου κοστίζει 0,70 λεπτά και πωλείται πάνω από δύο ευρώ.

Η τελική λιανική τιμή εξαρτάται όμως και από τον ανταγωνισμό, ο οποίος είναι αποτελεσματικός. Οι τιμές των λαθραίων τσιγάρων πέφτουν και έχουν φθάσει στα επίπεδα του 1,5 ευρώ για ένα πακέτο τσιγάρα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η λαθραία διακίνηση τσιγάρων έχει πάρει και νέα διάσταση. Αγρότες της επαρχίας που γνωρίζουν το προϊόν του καπνού μπήκαν στο «παιχνίδι».

Προσφέρουν στην κατανάλωση στριφτό τσιγάρο σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ το ελληνικό Δημόσιο δεν λαμβάνει φόρο ούτε ένα λεπτό του ευρώ, καθώς και στην περίπτωση αυτή η συναλλαγή είναι παράνομη.

Ο καπνός πωλείται ψιλοκομμένος, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί κανένας την ποιότητά του, και πωλείται σε σακούλες του ενός κιλού προς 15 ευρώ.

Η καπνοβιομηχανία αλλά και οι εισαγωγικές εταιρείες έχουν κατανοήσει ότι τα λαθραία τσιγάρα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος μετά την αύξηση της φορολογίας που έχει φθάσει στα επίπεδα του 96%.

Η καπνοβιομηχανία για να μπορέσει να μειώσει τις ζημιές κάνει κινήσεις προσφέροντας αρχικά στριφτό τσιγάρο σε τιμές που τα προσφέρει η παράνομη αγορά.

Στην εγχώρια αγορά κυκλοφορεί κουτί καπνού των 33 γραμμαρίων στην τιμή των έξι ευρώ.

Ο καπνιστής μπορεί να παρασκευάσει 60 τσιγάρα με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος που κοστίζει επτά ευρώ.
Επίσης πρέπει να αγοράσει ένα πακέτο που περιέχει 100 τσιγαροσωλήνες και η προτεινόμενη λιανική τιμή είναι στο ένα ευρώ.