Σε αδιέξοδο κατέληξαν εντέλει οι πολύωρες διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργιακή ακινητοποίηση, από απόψε τα μεσάνυχτα.

Για «χαριστική βολή στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού» κάνουν λόγο ξενοδόχοι και επιχειρηματίες, κυρίως νησιωτικών περιοχών, ενώ με σημερινή του ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά απευθύνει νέα έκκληση προς τους ναυτεργάτες, για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τουριστικά πρακτορεία, όσοι επιβάτες δεν κατάφεραν να αλλάξουν τα εισιτήρια τους για άλλες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, θα τους επιστραφεί το αντίτιμο.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαμήνυσε ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον για τη μετακίνηση των ταξιδιωτών και τη μεταφορά των προϊόντων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό. Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έως στιγμής δεν έχει ληφθεί καμμία απόφαση για πολιτική επίταξη των απεργών.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΠΝΟ, από απόψε τα μεσάνυχτα θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης της απεργίας σε όλο το λιμάνι.

Το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιστράτευσης των ναυτικών τόνισε ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε σε αυτή τη φάση, να μην ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) ο Οίκος Ναύτου και να αποσυρθεί η σχετική τροπολογία.

Τόνισε, επίσης, ότι η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε με σημερινή της απόφαση τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ αναφερόμενος στις καταγγελίες εννέα ναυτεργατικών σωματείων για παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ σε χθεσινή συνεδρίαση της ΠΝΟ ο κ.Χαλάς τόνισε ότι τα συγκεκριμένα ναυτεργατικά σωματεία δεν λένε τίποτα για την ανάκληση της απεργίας, αλλά έχουν κάποιες ενστάσεις για κάποια άλλα θέματα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού, Νικόλαος Τσάμης, εκ των επικεφαλής των ναυτεργατικών σωματείων, που συνυπογράφουν τη χθεσινή επιστολή καταγγελίας για παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι αυτή αφορούσε τα τεκταινόμενα στα εσωτερικά της ΠΝΟ και δεν είχε σχέση με την απεργία. Πρόσθεσε ότι ήθελαν να διεξαχθεί η χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά τις νέες προτάσεις του υπουργείου.

«Κατανοούμε τα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά η αναγγελία για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι ούτε ψύχραιμη, ούτε συνετή, καθώς αυτή τη χρονική στιγμή θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα σε πολλούς, ζωτικής σημασίας, τομείς της χώρας» τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους, ο υπεύθυνος του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο βουλευτής Χίου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μουσουρούλης.

Οι δύο βουλευτές ζητούν, επίσης, να ανασταλεί η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ και γίνει αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας.