Την πώληση αμνοεριφίων σε τιμές κάτω των 10 ευρώ/κιλό (έναντι 11-12 ευρώ πέρυσι) προτείνει στους κρεοπώλες του νομού Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του Σωματείου τους ενόψει των εορτών του Πάσχα, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός του, Νίκος Εμμανουηλίδης.

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του φορέα, σήμερα το βράδυ, το μήνυμα του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης προς τα μέλη του θα είναι σαφές: «Κρατήστε “χαμηλά τη μπάλα” και στηρίξτε τους καταναλωτές, πουλώντας τα αμνοερίφια (κατσίκια και αρνιά) σε τιμές από 8 μέχρι 10 ευρώ/κιλό» είπε. Μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι κρεοπώλες θα δεχτούν την προτροπή του σωματείου τους για το άτυπο «πλαφόν» των 10 ευρώ.

Ο κ. Εμμανουηλίδης υποστήριξε ακόμη ότι οι κρεοπώλες δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν φθηνότερα, καθώς τα περιθώρια κέρδους τους είναι ήδη ελάχιστα. Κι αυτό διότι, όπως ισχυρίστηκε, οι έμποροι αγοράζουν μέχρι στιγμής φέτος από τους παραγωγούς σε τιμή της τάξης των 5,5 ευρώ/κιλό, ενώ μόνο για να φτάσει ένα αμνοερίφιο στο σφαγείο απαιτείται άλλο ένα ευρώ/κιλό. Με το κόστος αποθήκευσης του προϊόντος, τον ΦΠΑ και τη διαλογή συγκεκριμένων τμημάτων του κρέατος, που ζητούν οι καταναλωτές, η τιμή διαμορφώνεται στα περίπου 7,80 ευρώ κι από εκεί ξεκινάει το όποιο κέρδος του εμπόρου.

Κατά τον κ. Εμμανουηλίδη, η συνήθης κατανάλωση αμνοεριφίων, που αγοράζονται από κρεοπωλεία στην Ελλάδα, υπολογίζεται σε περίπου 1,6 εκατ. σφάγια (με βάσει την αναγωγή ότι τα 20.000 κρεοπωλεία της χώρας πωλούν περίπου 80 ζώα έκαστο). Στη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν 800 κρεοπωλεία, η κατανάλωση υπολογίζεται στα 64.000 ζώα.

Οι Θεσσαλονικείς καταναλώνουν λιγότερο κρέας λόγω της κρίσης
Λιγότερο κρέας καταναλώνουν μέχρι στιγμής φέτος, λόγω της κρίσης, οι Θεσσαλονικείς, καθώς η αγορά, που το 2011 άντεχε ακόμη στους κραδασμούς της ύφεσης, έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται ραγδαία.

Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η κατανάλωση κρέατος στη Θεσσαλονίκη μειώθηκε κατά περίπου 15%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με βάση τουλάχιστον τα στοιχεία από τα κρεοπωλεία του νομού.

Παράλληλα, κατά 10% εκτιμάται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση αμνοεριφίων τη φετινή περίοδο του Πάσχα, καθώς πολλοί πολίτες ενδέχεται ν’ αναγκαστούν να μετατρέψουν τον παραδοσιακό οβελία σε …κοτόπουλο, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Ο κ. Εμμανουηλίδης εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι δεν πρόκειται να ευοδωθεί η όποια προσπάθεια για την ανάπτυξη «κινήματος του οβελία» -αντίστοιχου εκείνου της πατάτας- φέτος το Πάσχα, καθώς η διαδικασία διακίνησης, συντήρησης και διάθεσης των αμνοεριφίων απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες και υψηλότατες προδιαγραφές.

Εκατό κουπόνια των 25 ευρώ για αγορά κρέατος σε οικονομικά αδύναμους πολίτες
Ο πρόεδρος του Σωματείου των Κρεοπωλών ανακοίνωσε, τέλος, ότι φέτος το Πάσχα, όπως και τα περασμένα Χριστούγεννα, «θα διατεθούν σε φτωχές οικογένειες 100 κουπόνια των 25 ευρώ για την αγορά κρέατος από οποιοδήποτε κρεοπωλείο της Θεσσαλονίκης, μέλος του σωματείου».