Σε αναστολή της λειτουργίας του για τις επόμενες δύο μέρες (29-30 Μαρτίου) αποφάσισε η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που διαμαρτύρεται για τις μειώσεις στον τακτικό προϋπολογισμό του, αλλά και για το «κούρεμα» που υπέστη ο λογαριασμός διαθεσίμων που είχε στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς υπάχθηκαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Με νόμο του κράτους τα ακαδημαϊκά ιδρύματα διατηρούσαν τα υπόλοιπα των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ωστόσο φέτος μετέτρεψε το απόθεμα των ΤΕΙ σε ομόλογα του δημοσίου, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που διατηρούσαν. Συνολικά, τα 16 ΤΕΙ της χώρας διέθεταν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ στα υπόλοιπα διαθέσιμά τους, από τα οποία τελικά έμειναν (μετά το κούρεμα) 15 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ (διαθέσιμα από το 2008) μειώθηκε στις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ιδρύματος, Παύλος Καρακολτσίδης, όλα τα λειτουργικά έξοδά του να βρίσκονται στον αέρα.

Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατέθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθεί η ευθύνη οποιουδήποτε εμπλεκόμενου στις ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια του προϋπολογισμού του ιδρύματος.