Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καταγγέλλει ότι διαφημίζονται και διακινούνται στο διαδίκτυο ως «φάρμακα» για τη θεραπεία των πόνων των αρθρώσεων αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα με την ονομασία Osteoren και Hondrocream.

Όπως σημειώνει, η διαφήμιση των σκευασμάτων Osteoren και Hondrocream παραβιάζει κατάφωρα εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), περί διαφήμισης στο κοινό των φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), καθώς και διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

«Περαιτέρω, η ιστοσελίδα διά της οποίας διαφημίζονται φέρει πλαστογραφημένο λογότυπο του υπουργείου Υγείας, δημιουργώντας την απατηλή εντύπωση στον χρήστη ότι ευρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου και ότι το ίδιο το υπουργείο τα εγκρίνει και τα προωθεί» αναφέρει.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ήδη, από τον Νοέμβριο του 2017 προέβη σε έγγραφη αναφορά-καταγγελία κατά του προϊόντος Osteoren προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την Αστυνομική Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον ΕΟΦ, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και το Facebook.

Ακολούθως, ο ΕΟΦ εξέδωσε δελτίο Τύπου, προειδοποιώντας τους καταναλωτές ότι τα προαναφερθέντα σκευάσματα δεν διαθέτουν άδεια φαρμάκου και ότι αν βρεθούν στην κατοχή τους πρέπει να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως επισημαίνει, όμως, ο ΦΣΑ, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Όταν οι Αρχές εντοπίζουν τις παράνομες ιστοσελίδες που διαχειρίζονται τα εν λόγω προϊόντα, αυτά αλλάζουν επωνυμία και παρουσιάζονται σε άλλους ιστότοπους αλλά με την ίδια παραπλανητική πρακτική.

Ο ΦΣΑ εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού σε τέτοιου είδους «απατηλές συμπεριφορές» και τονίζει ότι η αγορά προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζονται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων.