Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή. Το ραντεβού για τη συγκέντρωση δόθηκε στις 14:00 το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο, αλλά αρκετή ώρα νωρίτερα είχαν καταφθάσει εκεί άνθρωποι από πολλές περιοχές της χώρας, που ταξίδεψαν με εκατοντάδες πούλμαν. Η εξέδρα είχε στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλη τη γύρω περιοχή και προς τον Λευκό Πύργο και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου κάνουν λόγο για πάνω από 500 λεωφορεία. Πολλοί κρατούν σημαίες, άλλοι φορούν παραδοσιακές στολές, ενώ δεν έλειψαν και οι παραδοσιακοί χοροί, τη στιγμή που στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής αστυνομίας, η εκδήλωση έγινε με τη συμμετοχή περίπου 90.000 πολιτών. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Η άφιξη του κόσμου έγινε και με 284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους. Πάντως οι διοργανωτές κάνουν λόγο ακόμη και για 500.000 διαδηλωτές.

Επιθέσεις από αντιεξουσιαστές

Οι εντάσεις πάντως δεν έλειψαν. Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε ανθρώπους που κατευθύνονταν προς το σημείο της συγκέντρωσης, με ελληνικές σημαίες στα χέρια. Την ώρα που περνούσαν έξω από την κατάληψη «Σχολείο», στη λεωφόρο Β. Γεωργίου, αντιεξουσιαστές του πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και φωτοβολίδες, σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.

Επίθεση δέχτηκε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Όπως μεταδίδει το AtlasTV Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο δημοσιεύει και βίντεο, ο κ. Ζουράρις έφυγε κυνηγημένος από το συλλαλητήριο, όταν οργισμένη ομάδα διαδηλωτών τον αποδοκίμασε και επιχείρησε να τον λιντσάρει. Περίπου 150 μέτρα χρειάστηκε να τρέξει ο κ. Ζουράρις για να γλυτώσει το λιντσάρισμα. Την τελευταία στιγμή, άνδρες της προσωπικής του φρουράς τον έβαλαν σε όχημα της αστυνομίας και έτσι φυγαδεύτηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή! Λίγη ώρα νωρίτερα, στην περιοχή της Καμάρας δέκα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε δύο κορίτσια περίπου 15 ετών, που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και κατευθύνονταν προς το σημείο της συγκέντρωσης για το συλλαλητήριο. Οι άγνωστοι πήραν τις σημαίες και τις έσπασαν. Οι κουκουλοφόροι διαπληκτίστηκαν με αυτόπτες μάρτυρες που έσπευσαν να παρέμβουν και ένας πολίτης καταγγέλλει ότι τραυματίστηκε στο πρόσωπο από τη συμπλοκή, σύμφωνα με την ;ίδια ιστοσελίδα. Νωρίς το πρωί, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με πέτρες σε λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας, που αναχωρούσε με προορισμό τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μεταφέρει διαδηλωτές. Το «παρών»  στο συλλαλητήριο έδωσε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος απηύθυνε «εγκάρδιο ορθόδοξο, ελληνικό χαιρετισμό» στους συγκεντρωμένους. «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα, η Ελλάδα είναι Μακεδονία», τους είπε ακόμη. Ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο. Μιλώντας εκτός κειμένου και καταχειροκροτούμενος από το πλήθος, ο κ. Φράγκος έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους Βόρειους γείτονές μας, ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας.

Ποιοι στηρίζουν το συλλαλητήριο

Το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, Δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι από όλους σχεδόν τους Δήμους της Μακεδονίας, κληρικοί ή Επίσκοποι από τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, δεκάδες επαγγελματικά, αθλητικά και εξωραϊστικά σωματεία και σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς και όλα τα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Παρόντες στο συλλαλητήριο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου. Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς. Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων. Οι βουλευτές της ΝΔ και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ένωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα. Ακόμη, στην κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρέθηκαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής. a8 a7 ÓÕËËÁËÇÔÇÑÉÏ ÓÔÇ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇ ÊÁÔÁ ÔÇÓ ×ÑÇÓÇÓ ÔÏÕ ÏÑÏÕ "ÌÁÊÅÄÏÍÉÁ" ÓÔÇÍ ÏÍÏÌÁÓÉÁ ÔÙÍ ÓÊÏÐÉÙÍ / ÁÅÑÏÖÙÔÏÃÑÁÖÉÅÓ - ËÇØÅÉÓ ÌÅ DRONE (MOTIONTEAM/ÂÅÑÂÅÑÉÄÇÓ ÂÁÓÉËÇÓ) ÓÕËËÁËÇÔÇÑÉÏ ÓÔÇ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇ ÊÁÔÁ ÔÇÓ ×ÑÇÓÇÓ ÔÏÕ ÏÑÏÕ "ÌÁÊÅÄÏÍÉÁ" ÓÔÇÍ ÏÍÏÌÁÓÉÁ ÔÙÍ ÓÊÏÐÉÙÍ / ÁÅÑÏÖÙÔÏÃÑÁÖÉÅÓ - ËÇØÅÉÓ ÌÅ DRONE (MOTIONTEAM/ÂÅÑÂÅÑÉÄÇÓ ÂÁÓÉËÇÓ) a4 ÓÕËËÁËÇÔÇÑÉÏ ÓÔÇ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇ ÊÁÔÁ ÔÇÓ ×ÑÇÓÇÓ ÔÏÕ ÏÑÏÕ "ÌÁÊÅÄÏÍÉÁ" ÓÔÇÍ ÏÍÏÌÁÓÉÁ ÔÙÍ ÓÊÏÐÉÙÍ / ÁÅÑÏÖÙÔÏÃÑÁÖÉÅÓ - ËÇØÅÉÓ ÌÅ DRONE (MOTIONTEAM/ÂÅÑÂÅÑÉÄÇÓ ÂÁÓÉËÇÓ) a2 a1