Νόμιμες κρίθηκαν οι τελευταίες πρυτανικές εκλογές (Ιούνιος 2010) στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υπ’ αριθμ. 982/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία απέρριψε – με ισχυρή πλειοψηφία – την αίτηση τού υποψήφιου πρύτανη, Χ. Στεφανάδη και των τριών υποψήφιων αντιπρυτάνεων, Ελένης Καραμαλέγκου, Ι. Δημητρίου και Ε. Λέκκα.

Όπως είναι γνωστό, κατά τις τελευταίες πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρύτανης εξελέγη ο Θ. Πελεγρίνης και αντιπρυτάνεις οι Α. Δουκουδάκης, Θ. Λιακάκος και Θ. Σφηκόπουλος.

Ο κ. Στεφανάδης και οι τρεις αντιπρυτάνεις υποστηρίζουν, με προσφυγή που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ, ότι στις επίμαχες πρυτανικές εκλογές παράνομα ψήφισαν 1.061 διοικητικοί υπάλληλοι των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κάτι που είχε ως συνέπεια το αποτέλεσμα τής ψηφοφορίας να είναι και αυτό μη νόμιμο.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 3549/2007 προβλέπει ότι το ειδικό εκλεκτορικό σώμα για τις πρυτανικές εκλογές, απαρτίζεται και από το διοικητικό προσωπικό τού Πανεπιστημίου. Έτσι, ο νόμος αυτός, που επιτρέπει τη συμμετοχή στις εκλογές και του διοικητικού προσωπικού, είναι αντίθετος στο άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τον υποψήφιο πρύτανη.

Η Ολομέλεια τού Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε όλους ισχυρισμούς των προσφευγόντων υποψηφίων στις πρυτανικές εκλογές, ως αβάσιμους, αόριστους και αναπόδεικτους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν -μεταξύ των άλλων- ότι όταν έχει τεθεί σε εκλογική διαδικασία αμιγώς διοικητικό θέμα ή έχει προεχόντως διοικητικό χαρακτήρα και όχι επιστημονικό (χαρακτήρα), δεν είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 16) η συμμετοχή όλων των παραγόντων της πανεπιστημιακής ζωής στη λήψη αποφάσεων.

Ακόμη, ερμηνεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κρίθηκε από τους δικαστές ότι οι οριστικοί εκλογικοί κατάλογοι των εκλεκτόρων μπορεί να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα τού πανεπιστήμιου, αλλά μετά τη δημοσιοποίηση «δεν υπόκεινται σε οιαδήποτε μεταβολή, όπως λ.χ. προσθήκη ή διαγραφή ονομάτων εκλεκτόρων ή διόρθωση των επιμέρους στοιχείων τους, ούτε αυτεπαγγέλτως, ούτε κατόπιν υποβολής ενστάσεως».