Λερναία ύδρα θυμίζουν τα κυκλώματα που λεηλατούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη στιγμή εννέα υποκαταστήματα του ΙΚΑ βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων για τη χορήγηση συντάξεων αλλά και επιδομάτων-μαϊμού.

Σύμφωνα με το Έθνος, από τους μέχρι τώρα ελέγχους προκύπτει πως η ζημιά για το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας μόνο από τα εννιά αυτά υποκαταστήματα αγγίζει το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων είναι πως φτάνουν τις 90.000 οι συντάξεις και τα επιδόματα-μαϊμού.

Ήδη 750 φάκελοι έχουν πάει στις εισαγγελικές αρχές και αφορούν περιπτώσεις καταβολής συντάξεων σε νεκρούς (με τα χρήματα να εισπράττονται από συγγενείς των ασφαλισμένων).

Είναι εμφανές πως η αποκάλυψη για τη δράση υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Αρκεί να αναφερθεί πως οι απώλειες από την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων-μαϊμού κοστίζουν στο ασφαλιστικό σύστημα ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Υπολογίζεται πως 40.000 συντάξεις καταβάλλονταν σε νεκρούς ή σε ασφαλισμένους-φαντάσματα, με τη ζημιά για τα ταμεία να φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή 50.000 άτομα είχαν καταφέρει να παίρνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και από τον ΟΑΕΔ επιδόματα που δεν δικαιούνταν.