Τα εκπτωτικά πακέτα εισιτηρίων, που συνεπάγονται και χαμηλότερο κόστος μετακίνησης, φαίνεται πως επιλέγουν ολοένα και περισσότερο οι επιβάτες, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ.

Έρευνα του Οργανισμού, που διεξήχθη το τελευταίο διάστημα του Νοεμβρίου, έδειξε ότι τα νέα εκπτωτικά προϊόντα συνιστούν το 74% των πωλήσεων.

Ο Οργανισμός λάνσαρε τον Νοέμβριο, νέα εμπορική πολιτική και ειδικότερα, το πακέτο των 10 + 1 εισιτηρίων (η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 1,23 ευρώ), το πακέτο των 5 εισιτηρίων (η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 1,30 ευρώ) και το 2πλό ενιαίο εισιτήριο μετ’ επιστροφής (η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώθηκε στα 1,35 ευρώ).

«Το επιβατικό κοινό επωφελήθηκε των εκπτώσεων, δηλαδή του χαμηλότερου κόστους μετακίνησης, με αποτέλεσμα να επιλέγει πακέτα εισιτηρίων και όχι το απλό μεμονωμένο εισιτήριο των 1,40 ευρώ» όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Οργανισμού.

Σύμφωνα με συγκοινωνιολόγους, με την επιλογή τα πακέτα πολλαπλών εισιτηρίων και διαδρομών, το επιβατικό κοινό αποφεύγει τυχόν ουρές σε εκδοτήρια και αυτόματα μηχανήματα.

Σχετικά με τις προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες ATH.ENA Card, ξεπέρασαν τις 400.000, έναντι των 250.000 μηνιαίων χάρτινων καρτών. Πλέον σχεδόν όλες οι πληθυσμιακές ομάδες μπορούν να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα μέσω διαδικτύου, η οποία θα τους αποστέλλεται με ταχυδρομείο.

Αυτοί που δεν είχαν προμηθευτεί κάρτες ήταν κυρίως ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι άνεργοι και τα ΑμΕΑ, ωστόσο έπειτα από το «πράσινο φως» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αυτό καθίσταται δυνατό μέσω διαδικτύου.

Πλέον, το «στοίχημα» για τον ΟΑΣΑ έγκειται στο εύρυθμο κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς της ΣΤΑΣΥ με την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει έξι σταθμοί (Δουκίσσης Πλακεντίας, Αεροδρόμιο, Ελαιώνας, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Δημήτριος, Αιγάλεω) και το επόμενο διάστημα θα κλείσουν κι άλλοι, κάποιοι εκ των οποίων κεντρικοί.

Υπενθυμίζεται πως η επικύρωση των εισιτηρίων και των καρτών γίνεται μία φορά, κατά την είσοδο, σε λεωφορεία – τρόλεϊ – τραμ και δύο φορές σε μετρό και ηλεκτρικό, μία κατά την είσοδο στις πύλες των σταθμών και μία κατά την έξοδο από αυτές.

Η επικύρωση στις πύλες των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού γίνεται πάντα στο μηχάνημα που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.

Τέλος, ο Οργανισμός έχει καλέσει τους επιβάτες να μην πετούν τα εισιτήρια και τις κάρτες, διότι είναι επαναφορτιζόμενα.