Υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης των φορολογουμένων

Για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης


ΕΛΛΑΔΑ
6:16
21/02/2012
Υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης των φορολογουμένων
2
loading

Έλλειμμα πληροφόρησης των φορολογουμένων σε επίπεδο ΔΟΥ και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και άρνηση, ή ανεπαρκή καθοδήγηση από πλευράς αρμοδίων υπαλλήλων για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης, διαπιστώνει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη αρχή, που δέχθηκε πολλές διαμαρτυρίες, διότι οι ΔΟΥ δεν παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης, παρατηρεί ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν φόρο για εισόδημα που δεν απέκτησαν ποτέ.

Ο Συνήγορος, όπως αναφέρει στο πόρισμά του, εστίασε την προσοχή του σε δύο κατηγορίες πολιτών για τις οποίες -λόγω ειδικών συνθηκών- προκύπτει αυξημένη υποχρέωση πληροφόρησης σχετικά με τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων, τους κατοίκους εξωτερικού και τους πολίτες που δεν είχαν εισοδήματα (ή είχαν πολύ χαμηλά εισοδήματα) τα τελευταία έτη και για τον λόγο αυτό δεν κατέβαλαν φόρους.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ανεξάρτητη αρχή διαπιστώθηκε έλλειμμα πληροφόρησης των πολιτών τόσο σε επίπεδο ΔΟΥ όσο και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς και άρνηση ή ανεπαρκής καθοδήγηση από πλευράς αρμοδίων υπαλλήλων.

Δεδομένης, μάλιστα, της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας, που διανύει η χώρα, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι η διοίκηση όφειλε να έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και να έχει προβεί με όλα τα μέσα (ηλεκτρονικά, έντυπα) που έχει στη διάθεσή της και με αυξημένη επιμέλεια στη διασφάλιση της πλήρους ενημέρωσης των φορολογούμενων για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμά του προτείνει:

1. Το υπουργείο να πληροφορεί μέσω του διαδικτυακού τόπου του και να ενημερώνει μέσω του Τύπου πριν την κατ' έτος υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

2. Να αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις αμφισβήτησης της αντικειμενικής δαπάνης και μείωσης ή / και διαγραφής του αναλογούντος φόρου.

3. Οι ΔΟΥ να καθοδηγούν επαρκώς τους φορολογούμενους πολίτες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Danai

  Ο άντρας μου είναι άνεργος εδώ και 1, 5 χρόνο χωρίς να έχει πάρει από το αφεντικό του την παραμικρή αποζημίωση και όμως πληρώσαμε φόρο 1500 ευρώ. Κάναμε αίτηση αμφισβήτησης του ποσού, προσκομίσαμε τα δικαιολογητικά από τον ΟΑΕΔ , αλλά τίποτα. Δεν υπάρχει περίπτωση το κράτος να μας επιστρέψει τίποτα! Ο μεγαλύτερος κλέφτης είναι το κράτος και όχι εμείς!!!

 2. avatar Vasilios

  Ακριβώς το ίδιο συνέβει και σε μένα. Θα μπορούσα να αναφέρω συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά δε θέλω.
  Πήγα πάντως να ρωτήσω για να μη τρέχουμε τελευταία στιγμή τι ακριβώς ισχύει για τα τεκμήρια διαβίωσης, αν υπάρχει και που δυνατότητα αμφισβήτησης, παρότι τα είχα διαβάσει στο internet, και ένας εργαζόμενος, ο οποίος δεν είχε δουλειά, καθώς αυτή την περίοδο δεν είναι τόσο στριμωγμένοι, μου έλεγε άλλα των άλλων! Και βέβαια ούτε που νοιάστηκε πως με βάση την άγνοιά του θα πλήρωνα εγώ αρκετά παραπάνω χρήματα!
  Δηλαδή εντάξει άνθρωποι είμαστε όλοι και σίγουρα κάνουμε λάθη. Όμως δεν έχουν επίγνωση αυτοί οι υπάλληλοι της εφορίας πως αυτή την περίοδο δυσκολευόμαστε πολύ οικονομικά; Γιατί δείχνουν τόσο αδιαφορία για τον έλληνα φορολογούμενο; Μόνο ο εαυτός τους και οι συγγενείς τους κοιτάνε πως θα γλυτώσουν χρήματα. Οι άλλοι δε μας ενδιαφέρουν, ας πληρώσουν και μια περιουσία.
  Κρίμα, κρίμα, κρίμα.
  Του κυβερνώντος κόμματος, πασόκ, προφανώς πρέπει να ήταν. Και δεν αρκεί μόνο αυτό,αλλά σε κάθε ερώτηση σου απαντάνε με μια σιγουριά και είναι απόλυτοι! Τους λες κάτι με ήρεμο τρόπο, μήπως αυτό παιδιά ισχύει; και πριν τελειώσεις την πρότασή σου στο έχουν κόψει με ένα μεγάλο όχι!
  Λες τώρα να μιλήσω ή όχι; Αλλά και να μιλήσει κανείς δε βγάζει άκρη. Μόνο ένταση θα δημιουργηθεί.
  Γι αυτό το καλύτερο είναι να βρει κανείς όλα τα σχετικά από internet, επίσημα έγγραφα του υπουργείου, να τα εκτυπώσει και να τους τα πάει! Τι να κάνουμε από το να πληρώσουμε παραπάνω, ας κάνουμε τη δουλειά που θα έπρεπε οι υπάλληλοι της εφορίας να κάνουν, αλλά δυστυχώς και αυτοί επιβεβαιώνουν τους Ευρωπαίους που μας λένε τεμπέληδες και αργόσχολους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει