Δήμαρχος Τρικκαίων για αντικαπνιστική εκστρατεία: Το αυτονόητο κάνουμε

«Δεν μπορεί να είναι μόνο ευθύνη των τριών δημοτικών αστυνομικών των Τρικάλων»


ΕΛΛΑΔΑ
16:55
03/11/2017
Δήμαρχος Τρικκαίων για αντικαπνιστική εκστρατεία: Το αυτονόητο κάνουμε
5
loading

«Πόλεμο» στο κάπνισμα σε κλειστούς χώρους αποφάσισαν να κηρύξουν τα Τρίκαλα. Με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων φορέων της πόλης, ο δήμος Τρικκαίων ξεκινά καμπάνια αντικαπνιστικής ενημέρωσης. Στόχος, μεταξύ άλλων, να φέρει και το ελληνικό κράτος προ των ευθυνών του.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί το υπουργείο Υγείας να πάρει πρωτοβουλία να βγει έξω με καμπάνιες και την ελληνική αστυνομία να αναλάβει και αυτή έργο στο σχετικό θέμα καθώς, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, οι τρεις δημοτικοί αστυνομικοί δεν μπορούν να έχουν μόνο αυτοί την ευθύνη.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Καταρχήν δεν κάνουμε κάτι πολύ καινοτόμο, το αυτονόητο κάνουμε. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο από τη στιγμή που υπάρχει ο αντικαπνιστικός νόμος. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα και αυτό, όπως και πολλά άλλα αυτονόητα δεν τηρούνται. Το έναυσμα δόθηκε από την σχολή φυσικής αγωγής. Στα Τρίκαλα έχουμε μια πολύ καλή Σχολή Φυσικής Αγωγής. Ο κοσμήτορας της Σχολής ο κ. Κουτεντάκης από καιρό συζητούσε τη δυνατότητα να κάνουμε μια κοινή δράση. Αν ανατρέξετε μάλιστα στο παρελθόν θα δείτε πως τα παιδιά του ΤΕΦΑΑ είχαν έρθει κατόπιν συνεννόησης στο δημοτικό συμβούλιο και είχαν ανάψει ταυτόχρονα όλα μαζί τσιγάρα για να επιστήσουν  την προσοχή του Δήμου και των υπολοίπων φορέων ότι πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους ο σχετικός νόμος.

Κάναμε λοιπόν μια πρώτη συνάντηση στο δημαρχείο με τους καταστηματάρχες, την αστυνομία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να δούμε λίγο τι γίνεται. Η αλήθεια είναι ότι η τήρηση του αντικαπνιστικού ανήκει στη δημοτική αστυνομία όπου υπάρχει και στην ελληνική αστυνομία όπου δεν υπάρχει δημοτική. Αυτά όμως τρέχα γύρευε όταν μια ευθύνη είναι κοινή και ανήκει σε διαφόρους και διαχέετε δεν υπάρχει ο υπεύθυνος.

Ο νόμος υπάρχει και τον ξέρουμε λέμε όμως πως, και αυτό είναι και το σλόγκαν μας "δεν είναι μόνο θέμα νόμου, είναι καταρχήν θέμα υγείας και πολιτισμού το να κόψουμε το κάπνισμα".

Το κοινωνικά ενδιαφέρον είναι ότι και οι καταστηματάρχες δεν είναι αρνητικοί. Ίσα ίσα και αυτοί υποστηρίζουν πως "δεν έχουμε καμιά διάθεση να δουλεύουμε εμείς και τα παιδιά μας και οι εργαζόμενοί μας μέσα σε περιβάλλοντα γεμάτα καπνό, αλλά βοηθήστε μας γιατί δεν είναι δίκαιο να πληρώνουμε πρόστιμο 500 ευρώ και ο πολίτης μόνο 50". Βγάζουμε λοιπόν προς τα έξω, καθώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον νόμο, αυτή την αδικία, αλλά λέμε ας πάμε συναινετικά να ενημερώσουμε τους πολίτες. Βάζουμε ενημερωτικό υλικό στα τραπέζια ότι τα Τρίκαλα πρωτοτυπούν, δεν καπνίζουν, το κάνουμε με καλό τρόπο. Προφανώς αν κάποιος επιμένει να μην βοηθάει και να μην συμμετέχει υπάρχουν πάντα τα όσα ο νόμος ορίζει, αλλά σκοπός μας δεν είναι να πάμε να βαράμε πρόστιμα αλλά ο σκοπός μας είναι οικειοθελώς τους κλειστούς χώρους της πόλης χωρίς καπνό.

Κάτι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι τα Τρίκαλα είναι Χριστουγεννιάτικος προορισμός με τον Μύλο των Ξωτικών. Είναι η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Ελλάδα. Έχουμε περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο με τις 40 ημέρες αυτές. Είναι ένας οικογενειακός προορισμός.

Τι είδους οικογενειακός προορισμός είναι αυτός με τόσο καπνό μέσα στα μαγαζιά; Πάμε λοιπόν φέτος να πούμε ότι στο Μύλο των Ξωτικών εκτός από ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο τοπίο δημιουργούμε και ένα τοπίο άκαπνο. Μάλιστα θα "πιστοποιούμε" τα μαγαζιά που θα συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, με ένα αυτοκόλλητο.

Ο ρεαλισμός καμιά φορά σκοτώνει τη φαντασία. Ξέρω πως είναι δύσκολο αλλά ελπίζω πως η κατάσταση στα μαγαζιά θα είναι ελαφρώς καλύτερη. Σημασία έχει να πάμε βήμα βήμα.

Αυτό που θα ήθελα πραγματικά θα ήταν τα Χριστούγεννα στα Τρίκαλα να μην καπνίζουν στα μαγαζιά και αν όχι σε όλα τουλάχιστον στα κεντρικά στην πόλη των Τρικάλων, θα ήθελα να το καταφέρω μιας και δεν μπορώ να ελέγξω και τα 37 χωριά της περιοχής.

Αυτό που θέλω είναι να επιστήσω την προσοχή στο υπουργείο Υγείας, ότι δεν μπορεί να είναι μόνο ευθύνη των τριών δημοτικών αστυνομικών των Τρικάλων η εφαρμογή του αντικαπνιστικού αλλά το υπουργείο Υγείας να πάρει πρωτοβουλία να βγει έξω με καμπάνιες. Δεν κάνουν τίποτα παρότι τους έχω μιλήσει και να μπει στο παιχνίδι και η ελληνική αστυνομία. Θα μπορούσε κάλλιστα αυτή η ευθύνη να πάει και στην ελληνική αστυνομία κατευθείαν.

Αυτή η καμπάνια λοιπόν σκοπεύει πέρα από το όποιο αποτέλεσμα, που πιστεύω πως θα έχουμε αποτέλεσμα, να ευαισθητοποιήσει το ελληνικό κράτος να κάνει αυτό που κάνανε άλλα κράτη που θεωρούνται εντός πολλών εισαγωγικών και λιγότερο πολιτισμένα».

 • Το newsbeast.gr αφουγκράζεται τον παλμό της ελληνικής περιφέρειας και αναδεικνύει τα προβλήματά της. Επικοινωνήστε με email στο [email protected] με τη δημοσιογραφική μας ομάδα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar dert68

  Γιατί μόνο στα Τρίκαλα; Οι άλλοι δήμοι τί κάνουν; Στο Χαλάνδρι καπνίζουν μέσα στο δημαρχείο.Σκεφτείτε τί γίνεται σε όλους τους άλλους χώρους.

 2. avatar Θάνος

  Μπράβο και αμήν.

 3. avatar Kay

  Ας του πούμε λοιπόν ενα μπράβο για το αυτονόητο! Οι υπόλοιποι δήμαρχοι γιατί δεν κανουν το αυτονόητο; Το υπουργείο υγείας; Στην Ελλάδα το αυτονόητο ειναι και το πιο δύσκολο να γίνει;

  1. avatar Social Distortion

   Ο Υφυπουργός Υγείας καπνίζει μέσα στο Υπουργείο και μάλιστα on camera.

  2. avatar Χαχα222

   Το υπουργειο υγειας???αφου ο υπουργος καπνιζει παραβιαζοντας το νομο και λεει οτι θα κανει οτι γουσταρει...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει