Για εντατικοποίηση των ελέγχων στον τομέα των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, ιδίως μετά την αύξηση του ΕΦΚ στα προϊόντα αυτά κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Αναφερόμενος στους ελέγχους για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στον τομέα των προϊόντων καπνού, ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι από 1.1.2011 έως 30.11.2011, σε επτά μεγάλες υποθέσεις διακίνησης τσιγάρων, η αρμόδια υπηρεσία κατέσχεσε 61.963.000 τεμάχια, 5.708.050 πακέτων και 1709 κούτες με λαθραία τσιγάρα.

Ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών είχε απευθύνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ‘Αγγελος Κολοκοτρώνης, εκτιμώντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στη φορολογία των τσιγάρων, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η πώληση των λαθραίων τσιγάρων σε λαϊκές αγορές και άλλα σημεία σε όλη τη χώρα και να κλείσουν χιλιάδες περίπτερα στην Ελλάδα.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει προτεραιότητα για το ΣΔΟΕ τον εντοπισμό μεγαλεμπόρων-προμηθευτών προϊόντων καπνού και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης τσιγάρων.