Επεισόδια, βία, αναστάτωση είναι συχνά φαινόμενα στο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), ενώ σε ιδιαίτερα σημαντικό θέμα εξελίσσεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου, στην οδό Πατησίων.

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος, με αφορμή τις συμπλοκές μεταξύ φοιτητών, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει ο πρύτανης, σε επιστολή του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα τελευταία αυτά επεισόδια που έλαβαν χώρα, για πολλοστή φορά μεταξύ φοιτητών του πανεπιστημίου, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή.

Ο πρύτανης, με την επιστολή του, απευθύνει έκκληση προς όλους μέσα στο πανεπιστήμιο, προκειμένου- όπως τονίζει- να αναλάβει κάθε ένας την ευθύνη που του αναλογεί. Παράλληλα, αναφέρει πως «θεωρώντας ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες νουθέτησης και ευαισθητοποίησης προς την κατεύθυνση αποφυγής τέτοιου τύπου γεγονότων, ενημέρωσα την εισαγγελία Αθηνών για το συγκεκριμένο γεγονός, σύμφωνα με το νόμο» και τονίζει: «Η πράξη μας αυτή είναι πράξη ευθύνης. Θέλουμε να τεθεί οριστικό τέλος στα φαινόμενα βίας, πριν θρηνήσουμε θύματα», τονίζει.

Συγχρόνως, ο πρύτανης αναφέρεται στο παραεμπόριο έξω από το Πανεπιστήμιο τονίζοντας: «Σημαντικό θέμα, αποτελεί η αναστροφή της τάσης υποβάθμισης του περιβάλλοντος το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου μας, χώρου. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ένας δακτύλιος παραεμπορίου έχει ως θηλιά περισφίξει το κεντρικό μας κτίριο. Διακινητές αυτού του παραεμπορίου είναι κατατρεγμένοι και εξαθλιωμένοι μετανάστες: άνθρωποι που, λόγω της οικονομικής τους ανέχειας, έχουν γίνει θύματα, ποιος ξέρει ποιων κέντρων και ποιων κυκλωμάτων διακίνησης παράνομου εμπορίου.

Το πανεπιστήμιό μας εισπράττει καθημερινά τα αποτελέσματα μιας ανύπαρκτης μεταναστευτικής πολιτικής και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ως ΑΕΙ, επιθυμούμε την ασφάλεια και το σεβασμό του ιστορικού μας κτιρίου, καθώς και των μελών της κοινότητάς μας που καθημερινά εργάζονται σε αυτό. Το Πανεπιστήμιό μας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως κέντρο παραεμπορίου».