Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη και ώρα 18:30, στην Πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι) στον Πειραιά, το ΠΑΜΕ, για τη ρύπανση που προκλήθηκε στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγιά Ζώνη ΙΙ». Στη σχετική ανακοίνωση καταγγέλλει τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση για το «έγκλημα» -όπως το χαρακτηρίζει, καλεί εργαζόμενες/ους, νέους και συνταξιούχους να δώσουν το παρών, ενώ με σκωπτικό τρόπο αναφέρει ότι τα μεγάλα λόγια για τον Πειραιά «τα πήρε το μαζούτ και το πετρέλαιο στη θάλασσα».

Το ΠΑΜΕ ζητά άμεσα μέτρα για τον καθαρισμό του Σαρωνικού αλλά και άμεσα μέτρα για την αποζημίωση εκείνων που πλήγηκαν από τη ρύπανση.

Παράλληλα, καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 18:30 στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι του Πειραιά.

 «Καταγγέλλουμε το έγκλημα στο Σαρωνικό που δημιουργήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”. Είναι σοβαρές οι επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού. Χιλιόμετρα ακτής και πυθμένα έχουν υποστεί ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή εξ αιτίας της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε, με ανυπολόγιστες ζημιές, με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην διατροφική αλυσίδα και θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στην περιοχή να μπορούν να απολαμβάνουν και πάλι την θάλασσα καθαρή. Πολλοί μικροεπαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού – αυτοαπασχολούμενοι ψαράδες έπαθαν ζημιά», αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων, στην ανακοίνωση.

«Υπέργηρα και ακατάλληλα πλοία, που μπορούν να γίνουν νεκροταφεία για ναυτεργάτες και επιβάτες, ανύπαρκτες υποδομές για πρόληψη και αποφυγή καταστροφών, έρχονται δίπλα στη διάλυση των ΣΣΕ, στη διάλυση του εργάσιμου χρόνου, στο ξεθεμελίωμα δικαιωμάτων, στην καταστολή», επισημαίνει το ΠΑΜΕ.

Αποδίδει δε «τεράστιες ευθύνες» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις «που συνεχίζουν την πολιτική σύμφωνα με την οποία όλα υποτάσσονται στο κέρδος, περιφρονώντας επιδεικτικά τους κανόνες ασφαλείας και αξιοπλοΐας των πλοίων, την ανάγκη για πρόσβαση του λαού στη θάλασσα».

«Δίνουν άδειες αξιοπλοΐας σε σαπάκια, δεν κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς με αποτέλεσμα να μην τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες, όπως το γεγονός ότι στο πλοίο που ναυάγησε υπήρχαν μόνο 2 ναυτεργάτες», τονίζει το ΠΑΜΕ.