Τη μείωση του ποσού της εγγύησης που έπρεπε να καταβάλλει για να μείνει ελεύθερος, ο Ι. Αγγέλου, πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, από τις 400.000 ευρώ στις 60.000 ευρώ προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών, Ι.Λιακόπουλος.

Ο εισαγγελέας ζητεί να απορριφθεί ως αβάσιμο τι αίτημα να αρθεί ολοκληρωτικά ο περιοριστικός όρος της καταβολής εγγυοδοσίας, αλλά θεωρεί εύλογο να μειωθεί δραστικά το ποσό αυτό λόγω της αδυναμίας του κατηγορούμενου να το καταβάλλει ολόκληρο.

Στην αίτησή του ο κ.Αγγέλου χαρακτήριζε «δυσθεώρητη» σε σχέση με την οικονομική του κατάσταση την εγγύηση των 400.000 ευρώ που του επιβλήθηκε μετά την απολογία του για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου. Για τον λόγο αυτόν ζητούσε από την ειδική εφέτη-ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού, η οποία καθόρισε με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Εφετών κυρίας Γεωργίας Τσατάνη το ύψος της εγγύησης, είτε την πλήρη άρση του συγκεκριμένου περιοριστικού όρου είτε τη μείωση του ποσού της εγγυοδοσίας.

Στην αίτηση προς την κυρία Καλού, που κατατέθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης Ζήση Κωνσταντίνου και Ράνια Καραπλιάνη , ο κ. Αγγέλου αναφερόταν σε οικονομική αδυναμία, παρουσιάζοντας την οικονομική του κατάσταση. «Δεν έχω τα χρήματα της εγγύησης για να παραμείνω ελεύθερος», ήταν το δια ταύτα της αίτησης.

Επιπλέον ο κ. Αγγέλου επικαλείτο την αρχή της αναλογικότητας η οποία, όπως υποστήριζε, παραβιάζεται με την επιβολή αυτού του ποσού εγγυοδοσίας. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Καλού κάλεσε τον κ. Αγγέλου σε απολογία, αποδίδοντάς του το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος (Ν. 1608/50). Μάλιστα, με βάση το κατηγορητήριο της κυρίας Καλού, ως φυσικός αυτουργός της απιστίας φέρεται ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Π. Δούκας.

Πηγή: capital.gr