Ακριβώς πριν από σαράντα χρόνια, το 1977, ιδρύθηκε η σχολή Πάππος-Μπαλντούμης, η πρώτη σχολή σκι στην Ελλάδα με έδρα τον Παρνασσό. Μια μακρά ιστορία, άμεσα συνδεδεμένη με το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Χιονοδρομίας συνοδεύει τη συγκεκριμένη σχολή, που είναι γνωστή και ως «η σχολή των πρωταθλητών». Γράφει η Νάντια Μασσαχού Γυρίζοντας τον χρόνο στην χιονοδρομική περίοδο  1977-78 όταν και ιδρύθηκε η σχολή από τους Δημήτρη Πάππο και Τηλέμαχο Μπαλντούμη, οι ίδιοι ήταν πρωταθλητές Ελλάδος και πρωταγωνιστές της αθλητικής χιονοδρομίας για μια εικοσαετία (1956-1978).

parnasos2
Ποτό και χαλάρωση μετά το σκι στην Φτερόλακκα, 1978
Η οικογενειακή παράδοση που θέλει τα παιδιά των δύο πρωταθλητών να ασχολούνται με πάθος με τους αγώνες και το μέλλον της χιονοδρομικής ζωής της χώρας, οδήγησε τον Στέργιο Πάππο και τον Βασίλη Μπαλντούμη -σημερινούς ιδιοκτήτες- στη συνέχιση  του έργου της σχολής. Ως δεύτερη γενιά πλέον, τα σχέδια της αναπτύχθηκαν δημιουργώντας τη μεγαλύτερη σχολή σκι & snowboard στην Ελλάδα.
parnasos3
Αφή Ολυμπιακής Φλόγας Grenoble 1968 – Olympus 1967
Τα πάντα ξεκίνησαν το 1956 στο Σέλι, όταν οι δυο υπαξιωματικοί των Δυνάμεων Καταδρομών με βάση την ισχυρή αδερφική τους φιλία,  προπονούνταν μαζί, υπήρξαν βασικά μέλη της Εθνικής Ομάδας, είχαν κορυφαίες συμμετοχές στους Ολυμπιακούς αγώνες του Innsbruck.
parnasos5
Παρνασσός 1980
1964 στην Αυστρία και της Grenoble 1968 στην Γαλλία, ταξίδεψαν σε πολλά χιονοδρομικά ανά τον κόσμο και η φλόγα που τους ένωνε  γινόταν όλο και εντονότερη. Η επιθυμία, να μπορέσουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις τους με άλλους χιονοδρόμους και να μεταδώσουν την χιονοδρομική παιδεία και κουλτούρα σε όσο το δυνατό περισσότερους Έλληνες ήταν το κίνητρό τους. Για την ιστορία, το 1972 γίνονται οι πρώτοι Έλληνες που εκπαιδεύονται ως δάσκαλοι σκι από την Εθνική Ομοσπονδία Δασκάλων της Αυστρίας (OSLV) και λαμβάνουν την πρώτη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα. Το 1975 καλούνται από τον Όλυμπο όπου υπηρετούσαν ως εν’ ενεργεία αξιωματικοί των  ειδικών δυνάμεων, να παρακολουθήσουν την κατασκευή και να μετέχουν στον σχεδιασμό και την μετέπειτα λειτουργία του ΧΚΠ σε συνεργασία με τους Γάλλους κατασκευαστές της εταιρείας POMA, ως οι Έλληνες εμπειρογνώμονες. Χρονιά-σταθμός, το 1977 ιδρύουν τη Σχολή Σκι Παρνασσού που από τότε έχει μυήσει και εκπαιδεύσει στην χιονοδρομία χιλιάδες άτομα.
parnasos6
Εθνική Σχολή Σκι, 1972
parnasos8
Μάθημα αρχαρίων, Φτερόλακκα, 1979
parnasos10
Παρνασσός 1990
parnasos11
Πάππος στο Σέλι, 1966
parnasos1
Ποτό μετά το σκι στην Φτερόλακκα, 1978
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο & δείτε σπάνιο υλικό στο www.greekguide.com