Ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα www.dei.gr και την τηλεφωνική γραμμή 2142141000, με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα, διαθέτει πλέον η ΔΕΗ, στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τους πελάτες της σχετικά με το Eκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΔΕΗ κείμενο με όλες τις χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για το ΕΕΤΗΔΕ.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την ελλιπή και σε ορισμένες περιπτώσεις παραπλανητική ενημέρωση των καταναλωτών για εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού από τη ΔΕΗ του ύψους του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους, η ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως:

Οι υπολογισμοί για τον καταλογισμό του Ειδικού Τέλους, όπως αναφέρουν ο Νόμος 4021/11 και η Υπουργική Απόφαση 1211/2011, έγιναν σύμφωνα με τη βάση πληροφοριών της ΔΕΗ –την 17.9.2011– με στοιχεία που χορηγούν οι δήμοι.
Eτσι:

– Η ΔΕΗ και οι λοιποί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκ του νόμου την υποχρέωση του καταλογισμού και της συνείσπραξης του Ειδικού Τέλους με τους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα μεταβολής στοιχείων, διορθώσεων και επιστροφής χρημάτων, πλην των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών της πολιτείας.

– Τα στοιχεία των δήμων που μεταβάλλονται μετά τις 17/9/2011 δεν μπορούν να επηρεάσουν τον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους, αλλά μόνο τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Είναι σαφές πως η ΔΕΗ αλλά και οι άλλες εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μόνο την υποχρέωση να εισπράξουν το συγκεκριμένο τέλος και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο στα στοιχεία υπολογισμού του.

Σε περίπτωση κατά την οποία η ΔΕΗ θεωρήσει ότι βλάπτεται η εταιρική φήμη της, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της, από εσκεμμένη παραπληροφόρηση, θα πάρει όλα τα αναγκαία νόμιμα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της.