Μόνιμη δείχνει να έχει γίνει η εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης που έχει αποκτήσει από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, η οδός Σταδίου στο κέντρο Αθήνας.

Ξεκινώντας από την οδό Αιόλου στα Χαυτεία περπατήσαμε τη Σταδίου μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Αυτό που συναντήσαμε ήταν κλειστά καταστήματα, κατεστραμμένα νεοκλασικά κτίρια και σκουπίδια. Ένα στα δύο καταστήματα που συναντήσαμε είναι πλέον κλειστά με τα υπόλοιπα να παλεύουν να κρατηθούν ζωντανά.

Η επιγραφή «ενοικιάζεται» υπάρχει σχεδόν παντού ενώ οι περισσότερες είσοδοι των καταστημάτων, φιλοξενούν σκουπίδια αλλά και δεκάδες συνθήματα που γράφονται καθημερινά στις προσόψεις τους. Η στοά Αρσακείου άδεια και αυτή, δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα περασμένων δεκαετιών όπου τα ανοιχτά καταστήματα και ο κόσμος τη γέμιζαν ασφυκτικά. Και εκεί κατεβασμένα ρολά και κενές βιτρίνες είναι ότι θα συναντήσει ο περαστικός.

Λίγο πιο πάνω από την πλατεία Κλαυθμώνος, τα σημάδια της οικονομικής κρίσης αλλά και των ταραχών που ακολούθησαν είναι ακόμα ορατά στο κτίριο όπου βρισκόταν το υποκατάστημα της Marfin αλλά και στο καμένο και κατεστραμμένο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά όπου λειτουργούσαν οι κινηματογράφοι «Αττικόν».

Η εικόνα αυτή συνεχίζεται μέχρι την οδό Αμερικής όπου πλέον έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Σαν περνάμε ένα αόρατο σύνορο ξαφνικά όλα αλλάζουν. Τα καταστήματα εδώ είναι ανοιχτά, ακριβές φίρμες ενδυμάτων και υποδημάτων γεμίζουν τις βιτρίνες ενώ τα σκουπίδια απουσιάζουν. Τίποτα δεν θυμίζει ότι λίγα μέτρα πιο κάτω μία άλλη Σταδίου αργοπεθαίνει.

aistam1

aistam2

aistam3

aistam4

aistam5

aistam6

aistam7

aistam8

aistam9

aistam10

aistam11

aistam12

aistam13

aistam14

aistam15

aistam16

aistam17

aistam18

aistam19

aistam20

aistam21

aistam22

aistam23

aistam24

aistam25

aistam26

aistam27

aistam28

aistam29

aistam30

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος