Αγώνα επιβίωσης δίνουν καθημερινά οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και πλέον οι μάνατζερ που τις διοικούν καλούνται να προσομοιώσουν τη λειτουργία τους στα χειρότερα δυνατά σενάρια που ενδεχομένως προκύψουν για την ελληνική οικονομία και κυρίως για το τραπεζικό σύστημα.

«Κάθε ημέρα οι πελάτες μου καταθέτουν τουλάχιστον σε πέντε διαφορετικές ελληνικές τράπεζες χρήματα για το εμπόρευμα που τους προμηθεύουμε. Έχω δώσει εντολή τα χρήματα αυτά αμέσως να περνούν σε λογαριασμό ξένης τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της στέλνει έξω στη μητρική. Ουσιαστικά το ταμείο της εταιρείας αυτή την περίοδο βρίσκεται στο εξωτερικό» αναφέρει στο «Βήμα» διευθύνων σύμβουλος μεγάλης βιομηχανίας που για ευνόητους λόγους επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

Η προτεραιότητα αυτή την περίοδο για τους επιχειρηματίες είναι πώς να μη χάσουν λεφτά και λιγότερο πώς να βγάλουν κέρδη. Η εξεύρεση κεφαλαίων κίνησης της εταιρείας, η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων και η εξασφάλιση των απαιτήσεων από πελάτες, ακόμη και αν οι τελευταίοι έχουν εγγυητικές τραπέζης, είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το day to day management και η προσπάθεια που φορτώνει με άγχος τα διευθυντικά στελέχη.

η ελληνική οικονομία καταγράφει σωρευτική ύφεση 12% τα τελευταία δύο χρόνια, τα νέα φορολογικά μέτρα θα στερήσουν από την αγορά άλλα 7 δισ. ευρώ (!) ενώ το επιτόκιο για ένα επιχειρηματικό δάνειο ξεπερνά το 8%. Προς το παρόν οι μόνες εταιρείες που φαίνεται να μην έχουν επηρεαστεί, τουλάχιστον από το κόστος του χρήματος, είναι οι θυγατρικές πολυεθνικών στην Ελλάδα, αφού οι μητρικές εταιρείες εξακολουθούν να τις χρηματοδοτούν απρόσκοπτα.
Όχι όμως ότι και εκεί δεν λαμβάνουν τα μέτρα τους. Γνωστή εμπορική εταιρεία από τη Βόρεια Ευρώπη έχει δώσει εντολή στη θυγατρική της στην Ελλάδα να έχει έτοιμο πλάνο αποχώρησης από την Ελλάδα σε περίπτωση που οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία αλλά και στον συγκεκριμένο κλάδο όπου δραστηριοποιείται επιδεινωθούν, ενώ πρόσφατο είναι το παράδειγμα της φαρμακευτικής Roche Ηellas που διέκοψε την παροχή φαρμάκων στα νοσοκομεία (κυρίως ογκολογικά σκευάσματα) που δεν πληρώνουν εντός 60 ημερών.