Ολοκληρώθηκε η πρόταση για την ανάδειξη του «Παζάρ Χαμάμ» στην περιοχή «Λουλουδάδικα» Θεσσαλονίκης, καθώς και για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου πέριξ του Μνημείου, την οποία θα υποβάλει εντός του Οκτωβρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων και Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το ζήτημα της συνολικής αναβάθμισης της περιοχής και με στόχο οι εργασίες να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό και εντός του 2011, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στην Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, παρουσία του Αντιδήμαρχου Ανδρέα Κουράκη, της Προϊσταμένης 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δέσποινας Μακροπούλου, του Προϊστάμενου Τμήματος Τεχνικών Έργων 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Βασίλη Κονιόρδου, στελεχών της Αντιδημαρχίας, καθώς και του Συμβούλου Φωτισμού, Μηχανολόγου-Μηχανικού Κωνσταντίνου Κάπου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η μελέτη φωτισμού και ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου «Παζάρ Χαμάμ» (Γιαχουντί Χαμάμ) στην περιοχή «Λουλουδάδικα» Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα αποφασίσθηκε ότι εντός του Οκτωβρίου θα υποβληθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων και Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης του Μνημείου και αναβάθμισης της περιοχής πέριξ αυτού (πεζόδρομοι Φραγκίνη και Κομνηνών) με χρονοδιάγραμμα έναρξης των σχετικών εργασιών -μετά την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού- εντός του 2011.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα ευπρεπισμού και διαρρύθμισης των κοινοχρήστων χώρων που σχετίζονται τόσο με την προστασία του Μνημείου (θέσεις και διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων, θέματα καθαριότητας) όσο με τη λειτουργία των περιπτέρων- ανθοπωλείων.

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους των Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα συζητηθούν με όλους τους ενδιαφερόμενους και θα αποτελέσουν τη βάση για την αναβάθμιση του Μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.