Τέσσερις νεκρούς και μια αγνοούμενη αφήνει πίσω της η θεομηνία που έπληξε τη χώρα ενώ οι πληγείσες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για το δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη και περιοχές του νομού Μεσσηνίας, σύμφωνα με αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες αναρτήθηκαν το απόγευμα στη «Διαύγεια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε την Καλαμάτα από όπου και εξήγγειλε άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας είναι οι τέσσερις χαμένες ζωές.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βλαχιώτη Λακωνίας, από πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 77χρονο βοσκό, τον οποίο αναζητούσαν τις τελευταίες ώρες. Τον άτυχο ηλικιωμένο παρέσυραν και έπνιξαν τα νερά σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι του.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως μια 62χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα έχασε τη ζωή της στο χωριό Πήδημα της Καλαμάτας. Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στην περιοχή της Θουρίας και ένας 80χρονος που αντιμετώπιζε επίσης κινητικά προβλήματα, καθώς και μία 80χρονη που διέμενε σε υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας.

Παράλληλα, μια γυναίκα οδηγός αγνοείται από χθες αργά το βράδυ στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είχε εγκλωβιστεί με το αυτοκίνητό της στις λάσπες με την ίδια να επιχειρεί να βγει από αυτό. Ωστόσο, λόγο αργότερα συγγενείς και άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν το όχημα της 60χρονης, όχι όμως και την ίδια.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο και αποκλεισμένα χωριά

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονταν μέχρι αργά χθες βράδυ στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, λόγω της θεομηνίας που έπληξε τους δύο νομούς το ξημέρωμα. Συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία διεκόπη η κυκλοφορία στο 222ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας στο ύψος του Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.

Στη Λακωνία συνεχίζουν αποκλείστηκαν τα χωριά Ταξιάρχης, Έλος και Λεήμονας στον κάμπο του Ευρώτα.

ΛΑΚΩΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Διακοπή κυκλοφορίας είχαμε ακόμη, στο 1ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ασπροχώματος – Πύλου, στο 5ο χιλιόμετρο του δρόμου Ασπροχώματος – Πύλου στην είσοδο της Μεσσήνης, στην γέφυρα του Παμίσου ποταμού και στο δρόμο Αγίου Νικολάου – Τραχήλας στην μεσσηνιακή Μάνη. Στο νομό Λακωνίας υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας από το 19ο έως το 21,5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τάραψας – Μονεμβασιάς, στην περιοχή της Σκάλας, από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι το Βλαχιώτη και σε όλους τους παρακείμενους επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους.

Διακοπή κυκλοφορίας και στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκάλας – Γερακίου, από το 1ο έως το 1,3 χιλιόμετρο του δρόμου Απιδιά – Άγιος Δημήτριος Ζάρακος, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη – Γούβες, ενώ με μεγάλη δυσχέρεια διεξαγόταν η κυκλοφορία από 43ο έως το 43,2 χιλιόμετρο του δρόμου Σπάρτης – Αγίου Δημητρίου.

Μέσα σε ένα 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.

Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν συνολικά 110 αντλητικά συνεργεία, τέσσερις ομάδες της ΕΜΑΚ με πλαστικές βάρκες και άλλον εξοπλισμό, τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του Π.Σ και 90 πυροσβεστικά οχήματα με 400 πυροσβέστες

Στη Μεσσηνία έκλεισε έως τις 10 Σεπτεμβρίου ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης και δεν εκτελέστηκαν χθες όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας, για λόγους ασφαλείας.

Στη Θεσσαλονίκη επιβάτες αστικού λεωφορείου έζησαν στιγμές αγωνίας όταν αυτό εγκλωβίστηκε σε χείμαρρο. Σύμφωνα με το e-koufalia.gr, βγαίνοντας από τα Κουφάλια με κατεύθυνση προς Χαλκηδόνα λόγω της συνεχόμενης βροχόπτωσης δημιουργήθηκε τεράστια λίμνη με νερά και άγνωστο πως, το αστικό βρέθηκε ακριβώς στην μέση.

Οι επιβάτες (4 γυναίκες και ο οδηγός) αναγκάστηκαν να ανέβουν στην οροφή του λεωφορείου και τελικά απεγκλωβίστηκαν με την βοήθεια μηχανημάτων του Δήμου.

 

Αποδοκιμασίες σε κυβερνητικό κλιμάκιο στην Καλαμάτα

Ξέσπασαν οι κάτοικοι της Καλαμάτας όταν είδαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κωνσταντινέα να επισκέπτονται τις περιοχές που επλήγησαν από την φονική κακοκαιρία.

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και για το γεγονός ότι έμειναν αβοήθητοι από τις αρμόδιες αρχές.

«Μας έπνιξε, μας έπνιξε» φώναζαν κάτοικοι.

«Ήρθατε με τα κουστούμια, ενώ έπρεπε να έρθετε με φτυάρι» τους φώναζε μια γυναίκα.