Υποβρύχια ανασκαφή στην κοιλάδα Αργολίδας

Αναζητούνται ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας κατά την προϊστορική περίοδο


ΕΛΛΑΔΑ
16:03
24/08/2016
Υποβρύχια ανασκαφή στην κοιλάδα Αργολίδας
1
loading

Υποβρύχια ανασκαφή διεξάγεται στην κοιλάδα Αργολίδας με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης, υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Σκοπός του προγράμματος «Όρμος της Κοιλάδας» είναι να εντοπίσει ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας κατά την προϊστορική περίοδο στην νοτιοανατολική περιοχή του Αργολικού Κόλπου, γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι, όπου έχουν βρεθεί σημαντικά προϊστορικά κατάλοιπα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ίδια περιοχή το 2015 βρέθηκε εκτεταμένος οχυρωμένος οικισμός της Εποχής του Χαλκού. Ο οικισμός, που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική περίοδο (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.), βρίσκεται σε βάθος 1-3 μ. στην περιοχή του όρμου που βρίσκεται στην παραλία του «Λαμπαγιαννά».

Σκοπός του προγράμματος για το 2016 ήταν να αναζητηθούν τα όρια του ανωτέρω οικισμού στο χώρο και τον χρόνο. Από τις 11 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου 2016, διεξήχθη έρευνα υπό την διεύθυνση της Δρ. Αγγελικής Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του καθηγητή Karl Reber, Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, με υπεύθυνους πεδίου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck.

Η έρευνα ξεκίνησε με υποβρύχια τοπογραφική αποτύπωση και γεωφυσικές μετρήσεις, όπως μαγνητική διασκόπηση και ηλεκτρική τομογραφία, ώστε να αποτυπωθεί το ορατό τμήμα του οικισμού και να αναζητηθούν κατασκευές που πιθανόν βρίσκονται κάτω από τον αμμώδη πυθμένα και τον αιγιαλό. Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα γίνεται σαφές ότι ο οικισμός παρουσιάζει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και μέγεθος από ό,τι είχε υποτεθεί αρχικά και εκτείνεται σε τουλάχιστον 20 στρέμματα.

Η υποβρύχια ανασκαφή, σε δοκιμαστική τομή εντός του οικισμού, στην εξωτερική παρειά ενός τοίχου της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου, αποκάλυψε παχύ στρώμα με κεραμική που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική Ι περίοδο (αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.) ή και πρωιμότερα.

Η έρευνα θα συνεχιστεί, με τοπογραφική αποτύπωση, γεωφυσικές έρευνες και υποβρύχιες τομές σε μεγαλύτερο τμήμα του οικισμού.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar pacρα

    ερωτηση ποιος δινη αδειες σε ξενους οργανισμους και πανεπιστημια να κανουν ερευνες ???? και ποιος εχη δωση αδεια οταν βρισκουν οτιδηποτε να μεταφερεται εκτος ελλαδας ,[email protected]? αυτο εχη γινη επανειλημενα ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΗ ΤΟ
    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΗ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΟΥΣΕΙΑ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ? ΠΟΙΟΣ ΕΧΗ ΑΥΤΗΝ
    ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ,?Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ?Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ? Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ?Η ΚΑΠΟΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ?.......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει