Αρχιτέκτονες, εικαστικοί, ανθρωπολόγοι αλλά και κάτοικοι της Σίφνου, θα συμμετάσχουν σε δρώμενο στην αυλή του σπιτιού του Αριστομένη Προβελέγγιου στη Σίφνο, στις 20 Αυγούστου. Διοργανωτής της δράσης είναι το Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, και οδηγός της περφόρμανς το στοχαστικό κείμενο του αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου «Το σπίτι των επιθυμιών και των πόνων ».

Οι συμμετέχοντες καλούνται να εξερευνήσουν την έννοια του σπιτιού σύμφωνα με το κείμενο, στις σημερινές αντίξοες συνθήκες και να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του. «Το “σπίτι” είναι ένα σύνολο σπιτιών, ένα σύνολο λειτουργιών κι ένα σύνολο συμβολικών γραφών, όχι μόνο πληροφορικών αλλά και προστατευτικών, ερμηνευτικών και εκστατικών… Σπίτι των επιθυμιών και των πόνων» έγραφε ο Προβελέγγιος στο βιβλίο του «Οδοιπόρος προς τη πηγή, Κείμενα πολεοδομικού στοχασμού».

Το δρώμενο αποτελεί επίσης και μια διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη του σπιτιού του και μια βάση για να βρεθούν λύσεις για να μετασχηματιστεί σε χώρο μνήμης, έμπνευσης, περισυλλογής για το έργο του Αριστομένη Προβελέγγιου και την Αρχιτεκτονική, τονίζουν οι διοργανωτές.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής «ThisIsACo-op» στην 15η Αρχιτεκτονική Μπιενάλε Βενετίας (28/5-27/11). Ένα πλέγμα ομάδων σύμπραξης co-op (συνεργασίας) που συγκροτήθηκε μετά από κάλεσμα του επιμελητή φορέα της ελληνικής συμμετοχής (Συλλόγος Αρχιτεκτόνων και Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων) και δραστηριοποιείται με παράλληλες εκδηλώσεις πέρα από την έκθεση στο ελληνικό περίπτερο στα Giardini της Βενετίας.