Προθεσμία έως την Παρασκευή για να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε ο χειριστής του ταχύπλοου που εμβόλισε τουριστικό σκάφος στην Αίγινα, ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για την τραγωδία που στοίχισε τέσσερις ανθρώπινες ζωές.

Μέχρι την απολογία του ο 78χρονος, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για δύο κακουργήματα, θα παραμείνει κρατούμενος στο λιμεναρχείο Πειραιά. Σύμφωνα με τον συνήγορό του Αλέξανδρο Λυκουρέζο ο άνδρας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αμέλεια που ωστόσο «δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους». Σε δηλώσεις του ο ποινικολόγος και πρώην βουλευτής λίγο μετά το τέλος της μεταφοράς του εντολέα του στα δικαστήρια Πειραιά, ανέφερε: «Ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο κακουργηματικές κατηγορίες και δύο πλημμεληματικές. Θα απολογηθεί την Παρασκευή».

Απαντώντας στις συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή του εντολέα του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η υπερασπιστική γραμμή θα αποτυπωθεί στο υπόμνημα που θα καταθέσουμε στην ανακρίτρια την Παρασκευή, ωστόσο η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους».

Κατά την άφιξή του στα δικαστήρια του Πειραιά ο κατηγορούμενος αντιμετώπισε την οργή των συγγενών των θυμάτων με πρώτη την αδελφή του 44χρονου άνδρα και θεία του 5χρονου κοριτσιού που «χάθηκαν» στη θάλασσα της Πέρδικας. «Μου χάλασε όλη τη ζωή μου… Η οικογένεια μου… Το κοριτσάκι μου…», είπε μιλώντας στον Alpha η σύζυγος του 44χρονου, που έχασε σε μια στιγμή τον άνδρα και την κόρη της. Η γυναίκα περιέγραψε τη στιγμή που χάθηκαν από τα μάτια της, αλλά και πώς σώθηκε η ίδια και ο γιος της: «Δεν καταλάβαμε τίποτα, απλά είδαμε το σκάφος με την ταχύτητα που είχε. Ερχόταν πάνω σε εμάς, δεν καταλάβαμε τίποτα… Ο άντρας και το παιδί μου δεν είχε από πού να κρατηθεί».

Ακόμα μια γυναίκα που επέβαινε στο τουριστικό σκάφος περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε και το πώς μέσα σε μερικές στιγμές χάθηκαν τέσσερις ανθρώπινες ζωές.

«Ήμασταν ακριβώς στα μέσα της διαδρομής, η διαδρομή είναι ακριβώς ένα μίλι αυτό μεταφράζεται με το πλοιάριο περίπου 7 – 10 λεπτά ανάλογα με τον καιρό, ακριβώς  στα τρία λεπτά, αφότου είχαμε φύγει από την Πέρδικα προς την Μονή, το βλέπαμε από το βάθος δεξιά όπως παρακολουθούσαμε την πορεία του ταχύπλοου. Στην αρχή σαν κουκκίδα ήταν από μακριά, μετά όμως με μεγάλη ταχύτητα πλησίαζε, έκανε ελιγμούς κοφτούς και απότομους , ερχόταν πάνω μας και στον τρίτο ελιγμό πια καρφώθηκε», αφηγήθηκε η Χ.Γ. Για την πορεία του σκάφους και για το αν αισθάνθηκε ότι ουσιαστικά ήταν σαν τους στόχευε απάντησε: «Αυτή την εντύπωση μου έδωσε, δηλαδή δεν είχε λόγο να στρίβει, έπρεπε να διασχίζουμε την θάλασσα παράλληλα και σε τρεις φάσεις διαδοχικές, στην τρίτη ήρθε πάνω μας».

Συγκλονιστικά είναι τα λόγια της και για την στιγμή που το σκάφος έκοψε στα δύο το τουριστικό πλοιάριο . «Ήρθε πρώτα από όλα πλαναριστό δηλαδή εμείς βλέπαμε την καρίνα του δεν βλέπαμε την ευθεία του σκάφους .  Ήταν το τετραπλάσιο σε όγκο από το δικό μας , καταλαβαίνεται  τι σημαίνει αυτό. Ήρθε μπροστά στην πλώρη, διέλυσε το σκάφος από την καμπίνα του καπετάνιου και όλο το μπροστά μέρος, βρεθήκαμε όλοι κάτω από το σκάφος , τα σπασμένα κομμάτια, ότι αυτό σημαίνει, βρεθήκαμε όλοι από κάτω.  Βγήκαμε όσοι ήμασταν τυχεροί  και μετά το πλοίο ενώ μπήκε από μπροστά δεξιά, διέσχισε το δικό μας το πλοιάριο από πάνω όπως σας το λέω κανονικά και βγήκε πίσω αριστερά.

Μετά από 25 μέτρα το είδαμε ακινητοποιημένο, είδαμε δύο φιγούρες επάνω. Ήταν ένας κύριος μεσήλικας, φαινότανε με τα μαλλιά λευκά  πυκνά. Φόραγε όχι  μαγιό, ρούχα, μια βερμούδα και μια μπλούζα, σταθήκανε εκεί, τους είδα εγώ αμέσως μετά με το που ανέβηκα από το νερό αφού βρήκα την ανιψιά μου που ήταν η έγνοια μου και αφού πια νιώσαμε ασφαλείς γύρισα και είδα, στο λεπτό τώρα αυτό  που σας περιγράφω, γύρισα τους είδα  δεν κατάλαβα κάποια αντίδραση σαν να λέμε ότι κάτι να κάνουμε ή να πλησιάσουμε έστω σιγά σιγά με το σκάφος . Εγώ βασικά περίμενα ότι κάποιον θα μαζέψουνε, ήτανε το μόνο σίγουρο για μένα, δεν μάζεψαν κανέναν, δεν πετάξανε σωσίβια και μετά από πέντε λεπτά δεν είχα οπτική του πλοιαρίου».

Μάλιστα όπως επισήμανε την προηγούμενη μέρα συζητούσαν με τον αδερφό της για το ίδιο σκάφος. «Ναι ο αδερφός μου την προηγούμενη μέρα, σχολιάζαμε το ότι έκανε σαν να λέμε πως κάνει ένα αμάξι χειρόφρενο τραβάει και κάνει τετ-α-κέ, έκανε κάτι τέτοιο μέσα στο νερό στο ίδιο ακριβώς σημείο, μάλιστα πιο κοντά  πιο μέσα στο λιμάνι το ίδιο σκάφος ».

Τα πρώτα λεπτά μετά το δυστύχημα καταγράφονται στο παρακάτω βίντεο και αποτυπώνουν το σοκ και την απόγνωση,